Devenita o obisnuinta saptamanala, deputatii PSD au sustinut, si in cursul zilei de ieri, o conferinta de presa. Cu diferenta ca de aceasta data parlamentarul Eduard Martin a fost lipsa la apel, in schimb, alaturi de deputatii Corneliu Dida si Alexandru Mazare, au fost prezenti doi dintre cei trei proaspeti demisionari de la conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, Petrica Miu (fost inspector scolar general) si Constantin Caracoti (fost inspector general adjunct). De mentionat ca, in deschiderea conferintei de presa, deputatul Corneliu Dida a prezentat doua dintre ultimele subiecte discutate in Comisia de Sanatate din cadrul Parlamentului, respectiv alte teme legate tot de sistemul sanitar. Astfel, potrivit lui Corneliu Dida, in ceea ce priveste salarizarea cadrelor medicale exista mai multe probleme, una dintre ele fiind cea a medicilor debutanti. Din punctul de vedere al deputatului PSD, salariile acestora sunt foarte mici, fapt care nu doar ca nu ii stimuleaza, dar ii determina pe multi dintre ei sa se reorienteze. Trecand insa la prezenta fostului inspector scolar general Petrica Miu, respectiv a fostului inspector general adjunct Constantin Caracoti, la conferinta de presa, acestia au declarat ca si-au da demisia de la conducerea Inspectoratului Scolar Judetean atat pentru ca nu sunt de acord cu politica noului ministru al Educatiei si Cercetarii, dar si din cauza ultimului control al MEdC in cadrul ISJ Constanta. "Controlul nu se justifica deoarece acum trei saptamani am primit evaluarea de la minister. Calificativul a fost de foarte bine, exceptand unele mici probleme”, a declarat Petrica Miu, care a adaugat ca in momentul in care au cerut de la inspectorii veniti de la minister decizia de componenta a comisiei de control, acestia le-au aratat-o, dupa care "au bagat-o frumusel in diplomatul cu cifru”. "Ne-au facut sa intelegem ca demisia este singura solutie, pentru ca oricum ne vor schimba”, a mai declarat fostul inspector scolar general Petrica Miu. Atat Miu, cat si Caracoti au indicat ca persoana care a semnat decizia controlului care s-a desfasurat "fara obiectivitate” este nimeni alta decat Paloma Petrescu, fost inspector general scolar al ISJ Constanta, actualmente secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

"Guvernantii incearca sa-l ajute pe Videanu la cresterea productiei de cruci de marmura”

Pe de alta parte, Constantin Caracoti a afirmat ca nu si-au dat demisiile mai devreme pentru ca ar fi dorit sa se incheie olimpiadele, dar ca oricum ar fi facut-o deoarece conducerea ministerului nu ii reprezinta. "In plus, Constanta va avea patru inspectori scolari. Este un document semnat de Paloma Petrescu. Probabil ca trebuie satisfacut si PUR-ul”, a declarat Constantin Caracoti, care a recunoscut ca este membru PSD. De asemenea, Caracoti a declarat ca desi nu este de acord cu ultima evaluare desfasurat la ISJ - care a determinat demisia conducerii Inspectoratului -, aceasta evaluare nu poate fi contestata. "Au venit si au spus ca exista sesizari de la cateva scoli - Lipnita, Adamclisi, Liceul Blaga…”, a precizat Petrica Miu care, de asemenea, a adaugat, referitor la Paloma Petrescu, ca aceasta a fost schimbata de la conducerea ISJ Constanta pentru ca a facut "politica in scoli”. Fostul sef al ISJ Constanta a mai declarat, pentru "Replica”, faptul ca nu doar sistemul educational are cu noul Guvern o problema, ci si sistemul sanitar, respectiv sistemul asigurarilor de sanatate. "Noul Guvern o sa ne programeze, in curand, cand sa ne imbolnavim si cand nu. Pensionarii au cel mai mult de suferit in aceste conditii si cred ca, de fapt, prin modificarile propuse de guvernanti se incearca cresterea afacerilor lui Videanu… Sa-l ajute la cresterea productiei de marmura, de cruci de marmura”.

"Fosta conducere a ISJ Constanta a facut campanie electorala in scoli”

In ceea ce o priveste, secretarul de stat in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii Paloma Petrescu ne-a declarat ca, intr-adevar, ea a semnat decizia de constituire a comisiei de control la nivelul ISJ Constanta: "Este logic, deoarece eu sunt secretar de stat pe probleme de invatamant preuniversitar”. "Insa controlul nu se efectueaza cum insinueaza ei (n.r. cei trei inspectori scolari demisionari). S-a mers pentru un control referitor la anumite sesizari primite la minister de la cateva unitati scolare. In cazul unui asemenea control se merge fara anunt prealabil si referitor la faptul ca nu a fost lasata nici o decizie la Inspectorat este pentru ca ei erau demisionari si pentru ca raportul acestui control se redacteaza si se transmite dupa 2-3 saptamani”, a afirmat Paloma Petrescu. In legatura cu Liceul Blaga, acolo unde atat Petrica Miu, cat si Constantin Caracoti sustin ca sesizarea nu sta in picioare, Paloma Petrescu a declarat: "Acolo s-a descoperit ca metodologia de concurs pentru ocuparea functiei de director nu a fost respectata. De ce nu spun dansii acest lucru?”. "Oricum, se face prea mult caz pentru acest control. Demisionarii, daca ar fi barbati adevarati, nu ar face pe victimele si nu s-ar mai ascunde in spatele partidului… Dar este totusi vorba despre o fosta conducere a ISJ Constanta atat de loiala PSD, care a facut campanie electorala in scoli…”, a mai afirmat Paloma Petrescu. Secretarul de stat a adaugat, referitor la intentia ca la Constanta sa existe patru posturi de inspectori generali ca "organigrama nu se stabileste in functie de partide, ci de organigrama ministerului, de domenii, de nevoia de personal, iar ISJ Constanta este un inspectorat mare. Dar, pana la toamna, nu se schimba nimic, organigrama este inca la stadiul de elaborare”. "Asadar, sa nu mai spuna demisionarii ca au fost invinsi de o femeie! Nu este adevarat, iar o asemenea atitudine ii face de ras”, a concluzionat Paloma Petrescu.