Din cate se pare, in urma intalnirii de la Poiana Brasov cu organizatiile judetene ale PSD, care a avut loc la finele saptamanii trecute, presedintele partidului, Mircea Geoana, si-a intarit pozitia in partid. Printre altele, PSD a adoptat duminica, in cadrul intalnirii liderilor partidului cu sefii de filiale, o declaratie in care se precizeaza ca in partid va exista o unica linie de comanda, iar conducerea centrala si conducerile judetene vor fi sustinute fara echivoc. "In PSD se deschide un nou capitol. Am decis sa eliminam duplicitatea si neincrederea din randurile noastre. Am decis ca PSD are o unica linie de comanda", se arata in "Declaratia de la Poiana Brasov", semnata de presedintele Mircea Geoana, de secretarul general Miron Mitrea, de presedintele Consiliului National, Dan Mircea Popescu, si de 41 de presedinti ai organizatiilor judetene ale PSD.
Participand si el la intalnirea de la Poiana Brasov, presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc, sustine ca evenimentul a avut darul de a rezolva unele probleme aparute pe marginea scandalurilor mediatice, avandu-i ca protagonisti pe Adrian Nastase si, desigur, Dan Ioan Popescu. "Scopul intalnirii a fost de a clarifica situatia in care se afla PSD dupa scandalul mediatic care l-a avut in prim plan pe Adrian Nastase si, poate, colateral, pe Dan Ioan Popescu. S-a convenit asupra ideii ca e nevoie sa incetam cu acuzele reciproce si sa recunoastem formula de conducere rezultata in urma Congresului. In acest moment, pana la viitorul Congres, Mircea Geoana este presedintele partidului si am stabilit sa-i acordam toata increderea si toata sustinerea", a afirmat Marc. Dupa cum se poate observa, declaratia presedintelui PSD Salaj ne pune si mai mult pe ganduri, astfel ajungem la concluzia ca abia dupa intalnirea de la Brasov liderii de filiale ale PSD au decis sa "recunoasca formula de conducere", votata tot de ei in cadul ultimului Congres al PSD. Insa, daca tot s-au pus de acord cu acest lucru, consideram ca, potrivit principiului "niciodata nu este prea tarziu", a sosit momentul ca si Mircea Geoana sa fie apreciat la adevarata sa valoare sau... functie.
Pe de alta parte, surse din cadrul PSD sustin ca, in cadrul Consiliului National al partidului, care va avea loc la inceputul lunii februarie, se va propune desfiintarea functiei de presedinte executiv, astfel ca PSD se pregateste sa-l elimine definitiv pe Adrian Nastase din conducerea partidului. Este, daca vreti, o presupunere cu reverberatii speculative, pe care Tiberiu Marc nu o impartaseste: "Nu se pune problema eliminarii functiei de presedinte executiv si nici a retragerii increderii lui Adrian Nastase, vizavi de presedintia Camerei Deputatilor. Am decis sa-l sustinem politic pe Adrian Nastase, iar problemele lui cu justitia va trebui sa si le rezolve singur". Cu toate acestea, dupa intalnirea de la Poiana Brasov, presedintii organizatiilor judetene ale PSD, din care face parte si Tiberiu Marc, au adoptat o declaratie... printre randurile careia se poate citi destul de limpede reactia filialelor PSD vizavi de Adrian Nastase si de pozitia sa in conducerea partidului: "In PSD, se deschide un nou capitol (...). Astazi, am decis ca PSD are o linie unica de comanda". De asemenea, mai marii PSD precizeaza ca vor fi "intransigenti fata de orice actiuni care vor aduce atingere spiritului de echipa, fata de toti cei care, lideri sau membri ai partidului, vor afecta imaginea PSD, incalcand regulile interne sau legile tarii", in fond fiind vorba de o aluzie (in)directa la situatia lui Adrian Nastase.
In fine, Tiberiu Marc ne mai ajuta sa descifram o parte din ceea ce s-a mai intamplat la Poiana Brasov, precizand ca au mai fost luate si alte decizii importante, ca de exemplu: "S-a mai hotarat ca, din acest moment, orice plecare din partid este una definitiva. Nu se mai accepta nici o intoarcere, iar colegii care vor ataca partidul din interior vor fi aspru pedepsiti, pana la excludere. Decizia de convocare a unui congres extraordinar va fi luata atunci cand situatia politica din tara va impune un asemenea demers".