Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a trimis joi dosarul in care PRM a cerut anularea Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale la Curtea Constitutionala (CC), desi apreciaza ca textele de lege criticate sunt constitutionale.
Curtea de Apel Bucuresti arata in motivarea decizie din 28 octombrie, prin care a sesizat Curtea Constitutionala sa decida asupra unor texte de lege din ordonante de Guvern privind organizarea alegerilor la cererea PRM, ca textele criticate sunt constitutionale. "Din perspectiva dispozitiilor articolului 29 alineatul 5 din Legea 47/1992, Curtea apreciaza ca prevederile articolul III din OUG 66/2008 si articolul I punctul I din OUG 97/2008 nu contravin principiilor constitutionale invocate de catre reclamant, sustinerile acestuia vizand de fapt o eventuala nerespectare a normelor de tehnica legislativa care ar fi de natura sa influenteze legalitatea si oportunitatea actului administrativ dedus judecatii", se arata in motivarea instantei, data publicitatii joi.
Astfel, dosarul in care Partidul Romania Mare (PRM) a cerut anularea HG privind colegiilor uninominale, urmeaza sa fie trimis Curtii de Constitutionale, pentru a incepe procedurile controlului de constitutionalitate.
Curtea mai arata in motivare sa ca a decis suspendarea procesului PRM impotriva Guvernului Romaniei pentru ca sunt indeplinite conditiile pentru sesizarea Curtii Constitutionale cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate invocate, "in sensul ca textele de lege a caror neconstitutionalitate se solicita a se constata au legatura cu solutionarea cauzei, avand in vedere imprejurarea ca acestea au stat la baza adoptarii hotararii de guvern a carei anulare formeaza obiectul prezentei cauze".
Totodata, Curtea retine ca instanta de contencios constitutionala nu s-a mai pronuntat printr-o decizie anterioara asupra constitutionalitatii acestor dispozitii legale.
Prin sentinta din 28 octombrie, Curtea de Apel a respins cererea de suspendare a efectelor Hotararii de Guvern 802/2008 privind delimitarea colegiilor uninominale contestata de PRM, instanta urmand ca dupa ce dosarul se va intoarce de la Curtea Constitutionala sa decida asupra cererii de anulare a HG.
In privinta celei de-a doua cereri de suspendare a executarii HG 802/2008 formulata Partidul Romania Mare, instanta a constat ca s-a mai dat o solutie in aceeasi privinta in 25 septembrie. "Curtea retine ca obiectul si motivarea in fapt a prezentei cereri de chemare in judecata, respectiv a capatului de cerere privind suspendarea HG 802/2008 sunt similare cu cele deduse judecatii in cauza inregistrata pe rolul aceleasi instante", precizeaza CAB, care mai sublineaza ca nu pot fi formulate mai multe cereri de suspendare succesive pentru aceleasi motive, aceste dispozitii legale vizand situatia in care motivarea cererilor de suspendare ulterioare este identica cu cea a cererii respinse deja de catre instanta competenta. "Interdictia legala are menirea de a incerca evitarea exercitarii abuzive a drepturilor procesuale in situatia in care nu se invoca alte elemente referitoare la conturarea cazului bine justificat si a pagubei iminente", mai arata Curtea.