Sinistratii doljeni lupta in continuare cu apele care le-au intrat in gospodarii. Acestia se intorc rand pe rand la casele ruinate si incearca sa recupereze ramasite din ceea ce a fost odata averea lor. De frica hotilor, unii dintre ei au decis sa ramana in sate sa pazeasca bunurile pe care Dunarea nu le-a inghitit inca.
Satui sa astepte ca efectele bresei din canalul de aductiune CA1 din incinta Bistret - Nedeia - Jiu sa se faca simtite si sa scada nivelul apei, primarii din Macesu de Jos si Carna au adus motopompe pentru evacuarea apei. "Nivelul nu a scazut pana acum decat cu cativa centimetri, pentru ca volumul apei care iese prin bresa din CA1 este acelasi cu cel care intra prin spartura de la Catane. Noi am luat o pompa de la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) pe care am pus-o in functiune deoarece nu putem sa mai stam si sa privim cum peretii se fisureaza si casele cad de atata stat in apa", a spus Florea Cone, primarul din Macesu de Jos. Oamenii din comuna s-au intors la casele lor pentru a face curatenie dupa ce va fi evacuata apa. Pana atunci, sinistratii aduna din apa ramasitele a ceea ce a fost odata averea lor. Orice caramida, cazan, bucata de lemn care pluteste pot fi utile pentru noua gospodarie.
La Carna nivelul apei nu a scazut decat cu trei-patru centimetri, motiv pentru care primarul a luat o pompa de la Bailesti cu care sa evacueze apa din centrul comunei si sa permita, astfel, accesul oamenilor in localitate. "Apa nu a scazut decat foarte putin si nu mai putem sa asteptam sa se retraga pentru ca oamenii sunt nerabdatori sa ajunga in gospodariile lor. Unii au reusit sa intre cu masinile mari ale armatei, dar majoritatea asteapta ca apele sa se retraga, ca sa vada ce a mai ramas din casele lor. Nici noi nu mai stim in ce stare este primaria, acolo unde apa a fost de aproape doi metri", a declarat Constantin Radu, primarul din Carna.
Sinistratii vin si pleaca
La Rast, a fost adusa o motopompa de la Moldova Noua pentru evacuarea apei din zonele de unde nu se poate retrage in mod natural. "Sunt zone in comuna unde apa balteste de peste o luna si a devenit verde. Trebuie evacuata cat mai repede pentru ca oamenii isi spala rufele si isi adapa animalele cu apa din baltile lasate in urma de Dunare. Exista riscul foarte mare ca aici sa izbucneasca epidemii din cauza apei murdare si a animalelor moarte", a explicat Iulian Silisteanu, primarul din Rast. Cu toate acestea, tot mai multi sinistrati din tabara de la Rast se intorc la casele parasite in urma cu o luna pentru a mai recupera cate ceva din gospodariile aflate inca sub ape. Desi in sat nu mai exista apa potabila si curent electric, satenii prefera sa doarma in patule si sa pazeasca bunurile care le-au mai ramas. "Oamenii s-au intors in Rast ca sa-si pazeasca porumbul, deoarece majoritatea doar atat mai au. Dorm noaptea in patule si ziua aduna ce mai pot de prin curti si casele care nu mai pot fi locuite. Nu mai stim cati stau acum in sat si cati in tabara, deoarece aici este un du-te-vino", a spus Silisteanu.
Daca locuitorii Rastului sunt nerabdatori sa se intoarca la casele lor, cei din Bechet isi parasesc locuintele distruse de ape, pentru ca acestea stau sa cada. "Cu toate ca dupa retragerea apelor oamenii s-au intors imediat in Bechetul Vechi, acum ei vor sa plece pentru ca nu mai pot locui in casele prabusite sau cu peretii crapati. O sa luam in calcul dorinta lor si avem deja un teren diponibil in Bechetul Nou. Asteptam doar ordinul prefectului prin care oamenii se pot apuca sa isi darame ce a mai ramas in picioare din casele lor si sa se stramute intr-o zona sigura", a spus Constantin Oclei, primarul orasului Bechet.
Scorpionii, inlocuiti la cratita de angajatii primariilor
Masa calda a sinistratilor doljeni este pregatita in continuare de militari, iar primariile din comunele unde sunt instalate bucatariile de campanie si-au trimis angajatii sa-si faca ucenicia pe langa Scorpioni. "Nu s-a stabilit o data cand militarii vor fi retrasi de la bucatariile de campanie. Deocamdata, primarii trebuie sa-si pregateasca personalul care va folosi aceste utilaje. Oricum, oamenii nostri nu se vor retrage dintr-o data, ci va ramane un specialist care sa supravegheze utilizarea bucatariilor mobile. Abia dupa ce se va stabili ca oamenii se vor descurca singuri, vor fi retrasi si acesti specialisti", a declarat capitan Oliver Anghel, Brigada 2 Infanterie "Rovine" Craiova.
Chiar daca militarii vor sa se retraga in curand, doar un angajat al Primariei Negoi si patru angajate ale Primariei Goicea invata sa foloseasca bucatariile de campanie. "Patru fete pe care le avem aici la primarie, carora le vom face analizele, stau de cateva zile pe langa Scorpioni ca sa invete cum se face mancare in bucatariile de campanie. Am inteles ca va ramane aici un singur militar care se va ocupa de partea tehnica", a spus Ion Petria, primarul localitatii Goicea.
La Rast, unde sunt instalate cele mai multe bucatarii, primarul Silisteanu nu a reusit sa le gaseasca inlocuitori Scorpionilor. "Eu nu am cum sa fabric peste noapte opt bucatari. Nu sunt pregatit cu oameni care sa ii inlocuiasca, pentru ca nu stiu de unde sa ii iau. Daca ma lasa asa este o catastrofa, deoarece aici se pregatesc 3.500 de portii. Tot ce pot face intr-un timp atat de scurt este sa micsorez numarul de portii cu o mie si sa dau hrana rece pe care pot sa si-o prepare singuri", a explicat primarul Silisteanu.