Guvernul a atribuit ieri majoritatea posturilor de prefecti. Astfel, Partidul National Liberal a obtinut 18 posturi, Partidul Democrat 14, iar UDMR patru, in urma nominalizarilor ramanand sase posturi, dintre cele 42, neocupate inca.
Printre prefectii numiti prin hotarari guvernamentale se numara si cumatrul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, fostul deputat PD Ion Carstoiu, in judetul Arges. Alti fosti deputati carora li s-a oferit functia de prefect sunt Stefan Marian Popescu-Bejat (PD) in judetul Gorj, Gyongyike Bondi (UDMR) in judetul Maramures, Radu Bud (PNL) in judetul Satu Mare si Ovidiu-Virgil Draganescu (PNL) in judetul Timis. Functie de prefect ocupa si deputatul liberal Orest Onofrei, in judetul Suceava, si Silvian Ionescu, presedintele Organizatiei PD sector 3, in Municipiul Bucuresti.
UDMR a obtinut patru posturi de prefect si opt posturi de subprefect.
“Negocierile s-au facut, s-a batut palma“, a declarat ieri, fericit, vicepresedintele executiv al UDMR, László Borbely.
Potrivit acestuia, reprezentanti ai UDMR se regasesc in functiile de prefect in judetele Covasna, Maramures, Bistrita-Nasaud si Caras-Severin, pentru acest din urma judet nefiind, deocamdata, nominalizata o persoana.

Prefect UDMR in Covasna

Premierul a precizat ca numirea unui prefect de etnie maghiara in judetul Covasna este rezultatul evolutiilor politice din ultimii ani. El a adaugat ca, in perioada post-tranzitie, nu trebuie sa existe tabu-uri sau bariere mentale legate de nationalitate. Primul-ministru a dorit sa avertizeze noii prefecti ca nu va ezita sa-i schimbe din functii daca randamentul lor nu va fi cel scontat. “Consider ca nationalitatea este un element nerelevant. Important este ca e cetatean roman, iar in aceasta calitate el trebuie sa respecte si sa aplice legile in vigoare. Daca nu va respecta legile, si el, ca si ceilalti, va raspunde pentru acest lucru“, a declarat Calin Popescu-Tariceanu.
“Este normal si benefic pentru tara ca o coalitie guvernamentala sa-si puna in practica propria constructie institutionala, pentru a putea guverna fara sincope si pentru a pune in practica programul de guvernare“, a continuat Tariceanu, anuntand ca restructurarea aparatului de lucru al Guvernului, incluzand si numirea secretarilor de stat, va fi incheiata rapid.
Noua echipa de prefecti este foarte tanara, cei mai multi dintre ei avand intre 30 si 45 de ani. Printre cei mai tineri se numara Radu Vasile Prisacaru (Iasi), 31 de ani, Cosmin Adrian Covaciu (Alba), 32 de ani, si Cirpian Dobre (Mures), 33 de ani.

Premierul asteapta

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca asteapta ca Partidul Umanist sa transmita in zilele urmatoare persoanele pe care le propune pentru cele cinci posturi de prefecti care le revin. Partidul Umanist Roman are de ales dintre singurele judete pentru care nu au fost numiti prefecti - Botosani, Braila, Calarasi, Mehedinti, Valcea si Vrancea. Florin Anghel, presedintele Consiliului Judetean Prahova, a declarat ca PUR doreste sa obtina Prefectura acestui judet. Pentru functia de prefect al Prahova a fost nominalizat presedintele PD Prahova, Corneliu Popescu, iar pentru cea de subprefect secretarul coordonator al PNL, Nicolae Alexandri.