Multi dintre galatenii cu drept de vot nu stiu nici acum cum se deruleaza procedura de votare uninominala. Ne propunem ca in randurile de mai jos sa explicam pe intelesul tuturor cum se voteaza si unde, cine poate contesta identitatea alegatorilor si care este procedura de anulare a alegerilor intr-un colegiu uninominal.

Cine are drept de vot?

Au drept de vot cetatenii romani care au varsta de 18 ani, daca aceasta a fost implinita pana in ziua alegerilor inclusiv. Cetatenii romani au dreptul de a vota si de a fi alesi, indiferent de rasa, sex, nationalitate, origine etnica, limba vorbita, religie, opinie politica, avere sau de origine sociala.

Cine nu are drept de vot?

Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Cum se exercita dreptul de vot?

Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru alegerea Senatului. Fiecare alegator isi exprima votul personal. Exercitarea votului in numele altui alegator este interzisa. Votul exercitat in cadrul alegerilor este secret. Orice control asupra modului in care voteaza un alegator este interzis. Participarea cetatenilor la alegeri se face pe baza liberului consimtamant al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegator pentru a-l determina pe acesta sa participe sau sa nu participe la alegeri.

Cand se desfasoara alegerile?

Ziua stabilita pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului este 30 noiembrie 2008. Votarea incepe la ora 7:00 si la ora 21:00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea sectiei de votare.

Ce este un colegiu uninominal?

Este o subunitate a unei circumscriptii electorale in care este atribuit un singur mandat. Exista doua categorii de colegii uninominale, respectiv colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si colegii uninominale pentru Senat.

Guvernul a delimitat prin hotarare 315 colegii pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat.

Cum se aleg deputatii si senatorii?

Spre deosebire de alegerile anterioare, scrutinul nu mai este de lista, ci uninominal, deputatii si senatorii fiind alesi in colegii uninominale potrivit principiului reprezentarii proportionale. Astfel, in fiecare colegiu uninominal este atribuit un singur mandat, buletinele de vot urmand a fi similare cu cele de la alegerea primarilor si a presedintilor de consilii judetene. Formatiunile politice obtin mandate proportional cu numarul de voturi obtinute iar candidatul independent primeste un mandat daca a obtinut 50%A1 din numarul total de voturi valabil exprimate in colegiul in care a candidat.

Unde se poate vota?

Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul. Alegatorii care fac dovada, pe baza actului de identitate, ca domiciliaza in zona arondata sectiei de votare respective si au fost omisi din copia de pe lista electorala permanenta vor fi inscrisi in lista electorala suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare.

Cine voteaza cu urna speciala?

- Alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate, care solicita deplasarea urnei speciale si fac dovada ca domiciliaza pe raza sectiei de votare respective.

- Persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care sunt in executarea unei condamnari, dar nu si-au pierdut drepturile electorale si care voteaza prin intermediul urnei speciale cu conditia sa domicilieze in unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla locul de detentie.

Cum se procedeaza la votarea cu urna speciala?

Pot vota cu urna speciala alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate care au facut o cerere scrisa in acest sens, au anexat copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca sunt netransportabile, domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective si daca este asigurat secretul votului. Persoana privata de libertate poate solicita trimiterea urnei speciale cu conditia sa domicilieze in unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla locul de detentie. Solicitarea de trimitere a urnei speciale se scrie personal de catre solicitant si se depune prin intermediul apartinatorilor acestuia la sectia de votare unde persoana lipsita de libertate este arondata conform domiciliului.

Care sunt documentele in baza carora se exercita dreptul la vot?

1. pentru cetatenii romani cu domiciliul in tara:

- Cartea de identitate;

- Cartea de identitate provizorie;

- Buletinul de identitate;

- Carnetul de serviciu militar (pentru elevii din scolile militare);

2. in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, pasaportul simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate;

in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate, pasaportul simplu sau, in cazul statelor membre ale Uniunii Europene, si cartea de identitate, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate;

in cazul membrilor reprezentantelor diplomatice, pasaportul diplomatic sau de serviciu.

Care este procedura de votare?

Fiecare alegator prezinta actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare. Biroul electoral al sectiei de votare verifica daca alegatorul este inscris in copia de pe lista electorala permanenta. Alegatorul semneaza in lista la pozitia destinata lui si dupa aceea in baza semnaturii din copia de pe lista electorala permanenta i se incredinteaza buletinele de vot si stampila pentru votare. Alegatorul poate refuza buletinul de vot daca nu are stampila de control pe ultima pagina. Alegatorul care refuza sa semneze in copia de pe lista electorala permanenta nu poate sa isi exercite dreptul de vot. In situatia in care alegatorul, din motive bine intemeiate, constatate de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate semna in copia de pe lista electorala, se face mentiunea in lista, cu confirmarea, pe baza de semnatura, a unui membru al biroului electoral.

Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila care poarta mentiunea "VOTAT" inauntrul patrulaterului care cuprinde numele si prenumele candidatului pe care il voteaza.

Insotitorii la vot sunt permisi in anumite conditii

Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau membrilor biroului electoral al sectiei de votare. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare elibereaza numai o singura data, la cererea alegatorului, un nou buletin de vot, numai daca acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea "VOTAT" si nu a introdus buletinul in urna. El retine si anuleaza buletinul de vot initial si face mentiunea in procesul-verbal al operatiunilor de votare. Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele, astfel ca pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, si le vor introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

Uite stampila, nu e stampila

Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta. Cetatenilor care isi exercita dreptul de vot in baza cartii de identitate li se aplica pe aceasta timbrul autocolant cu mentiunea "VOTAT" si data scrutinului. Membrii biroului electoral al sectiei de votare aplica timbrul autocolant pe versoul cartii de identitate. La alegerile din anul 2008 dreptul de vot se exercita pe baza actului de identitate pe care se aplica stampila "VOTAT" si data scrutinului sau, dupa caz, un timbru autocolant cu mentiunea "VOTAT" si data scrutinului. Alegatorii care fac dovada cu actul de identitate ca domiciliaza in zona arondata sectiei de votare respective si au fost omisi din copia de pe lista electorala permanenta pot vota la acea sectie de votare doar pe baza actului de identitate, fiind inscrisi in lista electorala suplimentara.

Identitatea electorilor poate fi contestata

Candidatii si oricare alegator au dreptul sa conteste identitatea persoanei care se prezinta la vot. In acest caz, identitatea se stabileste de presedintele biroului electoral al sectiei de votare prin orice mijloace legale. In cazul in care contestatia este intemeiata, presedintele biroului electoral al sectiei de votare va opri de la votare pe alegatorul contestat, va consemna faptul intr-un proces-verbal si va sesiza aceasta situatie autoritatilor competente. Persoanelor care la ora 21:00 se afla in sala unde se voteaza li se permite sa isi exercite dreptul de vot.

Cine poate face cererea de anulare a alegerilor dintr-un colegiu uninominal?

Cererea de anulare a alegerilor dintr-un colegiu uninominal pentru frauda electorala se poate face numai de catre competitorii electorali care au participat la alegeri in colegiul respectiv. Cererea se depune la Biroul Electoral Central in termen de cel mult 24 de ore de la incheierea votarii, sub sanctiunea decaderii. Cererea trebuie temeinic motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza. Lipsa probelor atrage respingerea cererii. Cererea poate fi admisa numai daca cel care a sesizat nu este implicat in producerea fraudei si numai daca se stabileste ca aceasta a fost de natura sa modifice atribuirea mandatelor. Solutionarea cererii de anulare a alegerilor de catre Biroul Electoral Central se poate face numai pana la data publicarii rezultatului alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei. In termen de cel mult 10 zile de la data admiterii cererii de anulare a alegerilor se organizeaza un nou scrutin in sectiile de votare unde s-a constatat frauda electorala. Biroul de circumscriptie electorala impreuna cu autoritatile publice locale vor asigura buna desfasurare a noului scrutin. Pana la obtinerea noilor rezultate se suspenda operatiunile electorale privind numararea voturilor si constatarea rezultatelor.