ImpactNews explica "Cum au reusit deputatii PDL sa arunce in aer bugetul lui Boc?".
Desi teoretic votul deputatului este personal, practic el nu este decat expresia deciziei luate la varful partidului. Putini deputati au habar de ceea ce presupun legile pe care le voteaza. Cu o ordine de zi stufoasa, cel mai adesea doar parlamentarii din comisiile de specialitate stiu despre ce este vorba in proiectele pe care le dezbat si pe care se pronunta. Cum s-a ajuns ca deputatii PDL sa voteze marti masuri ce aruncau bugetul lui Boc in aer?
Ordinea de zi pentru vot final de marti avea propunerile legislative in cauza trecute la adoptare, cum era si normal, legile cu raport de respingere fiind semnalizate ca atare. Sedinta a fost condusa in ritm alert de pedelistul Ioan Oltean, bucuros ca pentru prima data dupa cateva saptamani ca cvorumul era intrunit. De modul in care acesta conduce sedintele se mai leaga un incident - atunci cand Oltean a condus lucrarile bugetului pe 2009 si-a supus la vot propriul numar de telefon pe post de amendament, o farsa venita din partea UDMR.
Lista pentru votul final a fost lunga, intrucat existau multe restante. Din explicatiile date de deputatii PDL, se pare ca eroarea a fost in hartiile liderului de grup Mircea Toader, care are o lista intocmita de consilieri cu modul cum ar trebui votata fiecare lege in functie de raportul comisiei si directivele venite dinspre Executiv.
Astfel, in documentele lui Mircea Toader ar fi fost vorba de un raport de respingere din partea Comisiei de specialitate, in vreme ce acesta a fost favorabil intrucat Opozitia detine 18 voturi din 35 in Comisia pentru buget.
In consecinta, Toader a semnalizat deputatilor sa voteze favorabil, facand binecunoscutul semn cu degetul in sus. Masina de vot a PDL s-a conformat, fara ca vreunul dintre alesi sa sesizeze nimic, in conditiile in care ministrul pentru relatia cu Parlamentul participa la lucrarile Senatului.
In acest fel deputatii PDL au votat marti, din greseala, 2 legi cu impact social si financiar: reducerea TVA la produsele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2000 de lei.