Moshemordechai.ro: Prezidentiale

Un an si foarte putin mai avem pana la urmatoarele alegeri prezidentiale si nu ne putem incumeta sa socotim cine ar putea fi viitorul presedinte. La cele politicesti, o anume predictibilitate e intotdeauna semn de sanatate, in vreme ce prea desele intalniri cu neprevazutul ar trebui sa indemne, mai degraba, la ingrijorare. Ei bine, anul viitor, undeva cam pe vremea asta, vom avea alegeri prezidentiale, dar orice prognoza e imposibila, pentru bunul motiv ca nu avem nici cea mai mica idee, cu o exceptie, despre cine vor fi candidatii! Asta nu mi se pare o situatie tocmai fericita, nici semn de mare sanatate. Candidatii scosi din palarie, in graba, fara necesarul ragaz al atentei scrutari publice, nu cred ca sunt tocmai leacul de care am avea nevoie. E drept ca am mai trecut printr-o situatie comparabila, in 2004, cand raposata alianta DA a fentat pe Stolojan si a pivotat, plecand pe Basescu. Si uite ce bine ne-a prins!
Intr-un dialog recent, la PRO TV, Traian Basescu isi expune, inca o data, viziunea despre felul in care ar trebui sa arate viitorul presedinte. Basescu vorbeste despre "calitatile de manager" pe care ar trebui sa le aiba un viitor presedinte, de parca am vorbi despre un director de SRL. Ca el a fost manager sadea, in masura in care "managementul" asta e judecat ca o bagare a nasului in toate tigaile, nu masurand prosperitatea de care se bucura taraba dupa 9 ani in care a tot "manageriat" el. Detasarea sa de Constitutie nu e o noutate, e la fel de evidenta si aici, cand "chestiunea succesiunii" e o afacere proprie, de cancelarie, si nu o decizie a electoratului. Si are dreptate. Ma tem ca lucrurile chiar asa stau.
Singurul candidat pe care il cunoastem (si de care, sa recunoastem, ne-am plictisit!) e Crin Antonescu. De multi ani, Crin Antonescu a incetat sa mai fie altceva decat un candidat asteptand ocazia de a si candida. Deciziile pe care le ia, fundaturile prin care a impins PNL, tot ce face si fumeaza e subordonat marelui sau tel de a deveni presedinte al Romaniei. In ciuda pauzelor dese de odihna, e tot mai obosit. In ciuda vorbitului tot mai mult, spune tot mai putin. Ma tem ca Antonescu a intepenit in postura de etern candidat la niste alegeri care nu se intampla, iar atunci cand acestea se vor intampla, va trebui sa descopere ca e un candidat talentat, dar fara stofa pentru mai mult.
Care sunt ceilalti candidati, in afara presedintelui PNL? Nu stim, dar avem o inflatie de ipoteze. Cu toate cusururile sale, Antonescu e candidatul onest, la vedere, expus, in vreme ce, in laboratoare, se lucreaza la fabricarea celorlalti candidati. Daca lui Antonescu stim ce avem sa-i reprosam, despre ceilalti nu avem cum carcoti, pentru bunul motiv ca inca nu s-au hotarat sa existe. Asta e si ideea lor!
Nu am de gand sa fac un inventar al ipotezelor, pentru ca asta mi se pare o diversiune si o pierdere de vreme. Ai din laboratoare sa isi faca singuri cercetarile, nu le dau eu ajutor. Nu stim daca PDL va avea propriul candidat, diferit de candidatul lui Basescu - asta e situatia, vorbim despre un candidat al lui Basescu! Nu stiu daca puzderia de grupuscule fabricate de Cotroceni va veni cu un candidat unic sau fiecare va veni cu propria creatura; foarte probabil va exista un singur candidat "al dreptei unite", dar ofiterii responsabili cu asta nu l-au desemnat asta. Victor Ponta neaga, mult prea des si mult prea insistent pentru a mai fi convingator, o posibila candidatura, deci puteti crede ce vreti. Imi vine si greu sa cred ca dupa iminenta spargere a USL si confruntarea la europarlamentare, PSD l-ar mai sustine pe Antonescu - pentru a crede asa ceva e nevoie de resurse de naivitate la care nici macar eu nu am acces.
Pe scurt situatia e exact asa cum am zis: mai avem un an si cunoastem un singur candidat. Iar asta nu mi se pare deloc in regula, daca vorbim despre vot responsabil si in cunostinta de cauza. Daca, inca o data, discutam despre fentarea democratiei, atunci e bine si asa.
Nu trag concluzii, ca n-are rost.