Daca democratii si liberalii par sa fi intrat in priza indeplinirii angajamentelor pentru integrare, partide mai mici din Coalitie au alte prioritati. Astfel, pe Markó Béla, liderul UDMR, il precupa alegerile pentru Parlamentul European si anticipatele, dar si propunerile conservatorilor, care se chinuie sa gaseasca o alternativa Aliantei D.A.
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat sambata, referitor la preocuparea conservatorilor de a da o alternativa Aliantei PNL-PD, ca ar fi periculoasa constituirea unui pol care sa atraga toate formatiunile cu discurs nationalist, fie el chiar si moderat, din Romania. "Cine are nevoie de o astfel de retorica?", a intrebat Markó Béla, catalogand acest tip de discursuri ca lipsa de alternativa, in conditiile in care partidele care practica acest tip de discurs nu au solutii viabile pentru probleme stringente ale societatii de azi. Pe de alta parte, liderul Uniunii a declarat ca ar trebui declansate alegerile anticipate in cazul in care nu se va adopta legea referitoare la alegerile pentru Parlamentul European. El a spus ca anuntarea alegerilor europene va revigora viata politica interna si a propus ca alegerile pentru Parlamentul European sa se desfasoare anul viitor, in februarie.

Boc trage semnalul de alarma

Preocupat de integrare, dar si pentru a arata ca sprijina proiectele ministrului Justitiei, Monica Macovei, presedintele PD, Emil Boc, le-a solicitat ieri partenerilor de Coalitie retragerea proiectului de lege care vizeaza desemnarea procurorilor, pe motiv ca acesta ar putea constitui un semnal negativ pentru raportul din septembrie. Mai mult, Boc a lansat un apel catre partenerii de Coalitie, cel vizat fiind in special Markó Béla, sa se concentreze pe prioritatile momentului, mentionand ca "prioritatea actualei guvernari nu o constituie alegerile anticipate sau cele pentru Parlamentul European, ci indeplinirea masurilor care vizeaza integrarea Romaniei in UE". El a subliniat ca "partidele care se joaca cu legea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) si desemnarea procurorilor isi asuma o mare responsabilitate din perspectiva integrarii in UE".

ßi liberalii par preocupati de integrare

La randul lor, liberalii par sa fie preocupati de legile prioritare pentru integrare. Desi deputatii liberali din Comisia Juridica apreciaza ca legea ANI este prost facuta, acestia au sustinut alaturi de democrati prevederile proiectului lui Macovei. Mai mult, deputatul PNL de Vrancea, Cornel Momanu, a declarat sambata ca "mutilarea acestui proiect de lege (n.r. - legea ANI) de catre Comisia juridica reprezinta, cu certitudine, un atentat la interesul national". Momanu a spus ca anumiti parlamentari vor ca legea privind infiintarea ANI sa fie cat mai "ciunta", pentru ca averile lor sa nu poata fi cunoscute niciodata. El a spus ca "ultima mare problema legislativa pe care Romania o are, in vederea aderarii", ar putea fi luata in discutie saptamana viitoare si, chiar daca proiectul legislativ a fost "ciuntit" in Comisia juridica, "plenul va fi cel care ii va da forma finala".