Cristian Tudor Popescu (CTP) publica in Gandul articolul "Cu susul in jos", pe care il puteti citi in continuare.
'La urma urmei, de ce nu te poti tu intelege cu Basescu?" Intrebarea asta mi-au pus-o intelectuali de-ai presedintelui, pe vremea cand mai stateam de vorba. E genul de intrebare la care daca interlocutorul nu stie raspunsul, n-are rost sa i-l dai, mai ales cand e vorba de cineva care se considera intelectual.
Vulgaritatea, in sensul prim, de josnicie, este factorul principal de blocaj in relatiile subsemnatului cu oamenii. Am stat de vorba cu prosti, cu inteligenti, cu dementi, saraci si bogati, cu genii, tarfe si borfasi. Pot sa spun ca vulgarul apare in orice categorie sociala si umana. Exista persoane care pot sa injure inspaimantator, sa vorbeasca agramat, sa dea frecvent dovada de incultura si, totusi, sa nu fie vulgare. Cum exista si altele, la care si un simplu da, un nu, sau tacerea pot fi josnice. Vulgaritatea inseamna pretul mare pus pe partea joasa din om, pe ceea ce tine de mate, de sex, de instincte, de forta bruta, de cruzime. Si mai inseamna dispretul pentru opusul josniciei, nobletea fiintei umane.
Dl. Basescu e poate cea mai vulgara persoana pe care am intalnit-o atat de sus pe scara sociala. La concluzia asta am ajuns nu pornind de la exprimari publice obscene gen "am urechile mici, dar am altceva mare", "Nastase face dragoste cu fundul", "20 la suta dintre romani sunt homosexuali", nu de la rabufniri de felul "tiganca imputita", "gaozari" si atatea altele, pe care nu le mai repet, ci de la constatarea ca dl Basescu e vulgar nu numai in raport cu altii, in spatiul public, e vulgar in raport cu sine insusi, in forul sau intim.
Va mai amintiti cum defineste valoarea in politica dl. Basescu? "Are stomac de politician", spunea despre fostul sau acolit dl. Gusa. Stomac. Nu minte, nu creier, nu vocatie, nu stofa. Dar relatia cu Statele Unite, bazata pe organul preferabil pentru suctiune al Marelui Licurici? Acestea sunt valorile fundamentale in gandirea politica a d-lui Basescu. Dar si in sufletelul, in naturelul sau pe care il exhiba in "momente poetice", ca acela al recitarii poeziei proprii despre mama lui moarta cand ea era cat se poate de in viata, unul dintre cele mai groaznice kitschuri produse de launtrul unui om.
Cand trimite elevii sa-l caute pe Herodot pe Google sau declara ca citeste cartea Levantul, de Cartarascu, si peste 4 ani tot cartea Levantul, de Cartarascu, T. Basescu (care trebuie sa fi oprit rascitirea de cand Cartarascu l-a declarat terminat) isi exprima, de fapt dispretul sincer pentru cultura. "Avem nevoie de tinichigii auto si ospatari, nu de filosofi" inseamna, in basesciana, ca nu da doi bani pe oamenii educati, care stiu niste limbi straine, ba chiar si romaneste, care au bun simt, bun gust, tact, finete, decenta. Pentru d-sa, acestia sunt niste labari, n-au cojones, alt organ al filosofiei basesciene. Andrei Plesu ar fi cel mai in masura sa spuna cate ceva despre asta, dar n-o va face, pentru ca n-are nici un dram din vulgaritatea fostului sau sef, care pretinde acum ca V. Ponta "a lins presul in 2008 la mine in birou" si ca pe Crin Antonescu el l-ar fi pus candva pe lista parlamentara de Bucuresti.
De fapt, dl. Basescu nu intelege sensul cuvantului vulgaritate nici cand o produce. Altfel cum putea sa spuna, in acelasi discurs, "Ii regret pe Dinescu si Cristian Tudor Popescu de dinainte de a deveni vulgari" si, despre V. Ponta, "are fata de imatur, e obraznic, face ca maimutica"?
Unii imi vor reprosa ca folosesc eu insumi expresii vulgare in textele despre dl. Basescu si alti politicieni. Nu e nicidecum acelasi lucru. Nu recurg la cuvinte tari decat cand subiectul o reclama. Nu veti gasi asa ceva in textele mele despre cinema si tenis. In particular, repet, detest profund vulgaritatea. Printre preferintele mele feminine nu s-au numarat vreodata zeite ale vulgaritatii ca E. Udrea si R. Anastase. Meseria de gazetar include pamfletul, cea de sef de stat nu. Prestigiul functiei prezidentiale scade cu fiecare "iesire" a d-lui Basescu - d-sa nu va intelege asta in veci.
Candva, dl. Basescu ma declara public gazetarul sau preferat. Pe atunci, scriam in favoarea pozitiei sale, pe care o consideram corecta, in conflictul din Conventia Democrata si il creditam ca invingator in fata pesedistului S. Oprescu in cursa pentru Primaria Capitalei cand aproape nimeni nu mai credea. Nu scriam altfel decat scriu azi, cand dl. Basescu m-a descoperit vulgar si a anuntat ca nu imi mai acorda semnele exterioare de respect. Eu pastrez semnele exterioare de respect fata de d-sa pentru cazul, foarte putin probabil, ca ne-am mai intalni vreodata, nu le mai am insa pe cele interioare.
Ceea ce nu inseamna ca vulgaritatea o produce doar dl. Basescu. Reactia lui V. Ponta de a anunta declansarea procedurii de suspendare a lui Traian Basescu imediat dupa ce a fost facut "lingator de presuri" si "maimutica" e josnica. Nu raspunzi la insulte personale cu mijloace de nivel atat de inalt care afecteaza intregul stat.
Oricat de grav si degradant ar fi ce face T. Basescu, e o iluzie comoda sa consideri ca el e cel care infesteaza Romania cu vulgaritate. Romania din zi in zi mai vulgara e cea care l-a nascut si l-a crescut pe dl presedinte.'