Senatorul Sorin-Constantin Lazar l-a interpelat pe Primul-Ministru Mihai-Razvan Ungureanu. OBIECTUL INTERPELARII: Folosirea banilor din fondul de rezerva al Guvernului in interesul partidelor de la guvernare.
Dupa investirea noului guvern in calitate de Prim-Ministru ati sustinut ca nu veti accepta presiuni politice pentru acordarea unor avantaje primariilor conduse de primari ce apartin partidelor politice ce fac parte din coalitia guvernamentala.
La mai putin de 2 luni de la investirea guvernului, Ministerul Administatiei si Internelor a solicitat prin intermediul prefectilor tuturor primariilor din tara situatia datoriilor la zi pentru a se vedea cum pot fi acoperite aceste arierate.
Foarte multe primarii sunt intr-o situatie dramatica avand conturile blocate din cauza unor plati neefectuate pentru diverse investitii executate in termenii contractuali incheiati, ceea ce duce la mari blocaje in buna functionare a acelor institutii publice.
In judetul Iasi foarte multe primarii au datorii mari la principalul furnizor de energie electrica pentru iluminatul public din comunitati si pentru care nu au bani din venituri proprii sa acopere aceste sume.
S-a considerat ca prin solicitarea Ministerului Administratiei si Internelor se urmareste sprijinirea comunitatilor locale pentru a iesi din impas si penrtu a putea asigura functionarea institutiei in bune conexiuni. Din pacate nu s-a intamplat asa iar HG 255/3.04.2012 a scos inca odata in evidenta lipsa de transparenta a guvernului si promovarea in continuare a clientelismului politic care are in vedere sprijinirea primarilor din partidele aflate la guvernare fara a se tine cont de nevoile reale a comunitatilor locale.
In acest context domnule Prim-Ministru va solicit sa ma informati care sunt criteriile dupa care s-au stabilit conditiile de acordare a banilor din fondul de rezerva a guvernului catre comunitatile locale.