Agerpres: Cristian Parvulescu crede ca votul uninominal majoritar va fi respins de Curtea Constitutionala

Analistul politic Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, a declarat joi in cadrul unei dezbateri ca sistemul de vot uninominal majoritar intr-un singur tur propus de USL va fi respins de Curtea Constitutionala a Romaniei.
"Am convingerea ca sistemul va fi respins de CCR. Am argumente puternice", a spus Parvulescu.
Potrivit acestuia, argumente impotriva sistemului propus de USL sunt si articolele 62 si 63 din Constitutia Romaniei. In opinia sa, uninominale sunt doar circumscriptiile electorale. Parvulescu considera ca sistemul electoral majoritar intr-un singur tur creeaza o inechitate si imparte cetatenii in doua: cei care au votat cu castigatorii si cei care nu au votat cu acestia.
Senatul a aprobat saptamana trecuta initiativa legislativa a USL privind sistemul de vot uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin. Initiativa legislativa a USL propune modificarea legii electorale in sensul ca alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur, adica atribuirea mandatelor de deputat si senator sa se faca intr-o singura etapa. Acest tip de sistem presupune ca, in urma alegerilor parlamentare, sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.