Bogdan Tiberiu Iacob publica pe Inpolitics un articol intitulat "Diaconescu - mana de ajutor intinsa de Basescu lui Geoana", pe care il puteti citi in continuare.
'Decizia neasteptata a lui Cristian Diaconescu de a abandona cursa in favoarea lui Mircea Geoana ar putea fi o mana de ajutor intinsa lui Mircea Geoana de catre Traian Basescu, intr-un moment in care acesta parea bagat in corzi de catre adversarii sai.

• Diaconescu-Basescu-PD-L, un triunghi "amoros" suspect

Ce legaturi are Diaconescu cu Traian Basescu? In primul rind, despre fostul ministru de externe se stie demult ca era unul dintre preferatii presedintelui, nelipsit din avionul sau si insarcinat cu misiuni extrem de importante, precum aranjarea unor vizite la Moscova sau Washington. Pe de alta parte, Diaconescu a fost si un apropiat al PD-L, mai ales al lui Vasile Blaga, si chiar un protejat al portocaliilor, inclusiv al presei apropiate acestora.
Sa ne amintim marele scandal de blat de la alegerile locale din 2008, cand Diaconescu a fost nevoit sa recunosca intilniri cam neprincipiale, la restaurant, cu adversarul sau direct la primaria Capitalei, Vasile Blaga. Sa ne amintim si non-combatul in campanie al pesedistului, care a terminat pe un rusinos loc trei. Cristian Diaconescu a fost un apropiat si al mogulului de presa Sorin Ovidiu Vantu, care, impreuna cu Liviu Luca l-au sustinut puternic, in ultimii ani.
Spre exemplu, se stie ca Diaconescu a fost consiliat in planul imaginii de tandemul Horia Mihalcescu-Ioana Varsta, sot si sotie, primul fiind purtator de cuvint al Petromservice si un om de incredere al lui Vantu. Acelasi cuplu, prin firma Red Apple Communication, se ocupa, insa, de consilierea unor pedelisti de frunte, precum Monica Ridzi sau Elena Udrea.
Un alt om de legatura intre Vantu si Diaconescu este, potrivit unor surse politice, afaceristul miliardar Adrian Petrache, cel care il sustine pe acesta de citiva ani buni. Legaturile lui Diaconescu cu PD-L si protectia de care s-a bucurat in ultimii ani din partea reprezentantilor actualei puteri au fost de nenumarate ori subiecte de presa.

• Ce interese are Traian Basescu?

Revenind la congresul PSD, de ce ar avea interesul, insa, Traian Basescu sa il ajute pe Geoana sa castige sefia PSD?
Raspunsul e simplu: pastrarea lui Geoana la conducere reprezinta garantia ferma a unor dezertari masive din partid, in perioada imediat urmatoare, in favoarea PD-L si a grupului indepedentilor, precum si a faptului ca PSD va pastra aceeasi linie descendenta din ultimii ani. De asemenea, odata castigata partida, e foarte probabil ca Geoana ar cauta primul prilej pentru a lichida conturile definitiv cu Adrian Nastase sau Ion Iliescu, oameni care ii stau in gat lui Basescu.
Se stie, de altfel, ca Iliescu era sa fie exclus din partid inca din 2005. Acesta pare sa fie motivul pentru care Diaconescu a avut o comportare atat de ciudata in ultimile saptamani: curtat de mai toate taberele, gratie bunei sale imagini - atent cultivate si de PD-L - el a evitat permanent sa faca vreun gest categoric, atingand chiar culmi ale ridicolului, pe alocuri, daca ne amintim episodul Nassar.
In fapt, Diaconescu a fost o piesa pregatita spre a fi aruncata in joc doar daca ar fi fost cazul, mai precis daca Geoana ar fi dat de greu. Cat timp liderul PSD a creat impresia ca stapaneste situatia, Diaconescu a jucat comedia indecisului. Decizia i-a venit, "in plic", abia astazi, cand coalizarea adversarilor si atitudinea lui Ion Iliescu l-au adus pe Geoana la cota de avarie.'