Dupa cum era de asteptat, esecul rasunator inregistrat de social-democrati la referendumul privind suspendarea presedintelui Traian Basescu s-a intors impotriva liderilor PSD, bumerangul, in acest caz, fiind manuit chiar de unii lideri ai partidului. Potrivit unor surse "bine intentionate", identificate ulterior in persoana vicepresedintelui Liviu Dragnea, sase membri ai Biroului Permanent National al PSD au cerut demisia liderilor de grup Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc, dar si a presedintelui Mircea Geoana si a vicepresedintelui Titus Corlatean, ca semn al asumarii esecului de la referendum. Aceleasi surse au sustinut ca cei sase "revolutionari" au fost Vasile Dancu, Victor Ponta, Ioan Rus, Liviu Dragnea, Mihai Tanasescu si Cristian Diaconescu.
Demersul acestora, de a pune pe ordinea de zi a BPN rezolutia privind responsabilizarea expresa a lui Iliescu si a lui Hrebenciuc pentru esec, a fost insa refuzata sistematic de Geoana. In realitate, la BPN-ul de ieri nici macar nu s-a rostit cuvantul "demisie", ne-a declarat senatorul Cristian Diaconescu, unul dintre cei indicati ca sustinatori ai puci-ului din PSD. "O aberatie. Nu s-a luat nici un moment in discutie responsabilizarea sau culpabilizarea cuiva, nici macar nu s-a pronuntat cuvantul ", ne-a spus vicepresedintele PSD, senatorul Cristian Diaconescu. "Trebuie sa recunoastem ca s-au facut greseli in aceasta campanie, am avut evaluari incorecte, dar nu se pune problema unor demisii, nu vor cadea capete", a continuat Diaconescu. "Daca era asa, ar fi trebuit ca tot Biroul Permanent National, inclusiv eu, sa demisionam, pentru ca toti am fost implicati in campanie", a maturisit senatorul. "In mod clar, insa, in Comitetul Executiv de maine (azi- n.red.) ne vom reevalua strategiile, vom adopta o pozitie referitoare la votul uninominal, la lustratie, ne vom intoarce catre cetateni", ne-a mai spus Diaconescu.

PSD, in pragul disparitiei, Iliescu in Partidul Socialist

Liderul PSD crede ca social-democratii trebuie sa-si reactiveze atitudinea de partid de opozitie si fata de guvernarea Tariceanu, "iertata" pana acum din cauza campaniei anti-Basescu. "Nu suntem multumiti de actuala guvernare PNL, pentru ca e clar ca aceasta nu functioneaza cum trebuie. Nu stiu daca nemultumirea noastra va lua forma unei motiuni de cenzura, dar vom avea o opozitie mult mai activa si mai vizibila", sustine senatorul Diaconescu. Pe de alta parte, liderul social-democrat a confirmat interesul PSD pentru o colaborare cu PD: "exploram posibilitatea unei structuri guvernamentale noi, pentru ca aceasta nu merge, chiar daca PSD nu doreste sa intre acum la guvernare". In ciuda asigurarilor date de vicepresedintele PSD, zvonurile continua sa destabilizeze partidul lui Geoana. A revenit astfel in discutie, mai intemeiata ca niciodata, varianta plecarii lui Ion Iliescu din PSD catre Partidul Socialist Roman, reinfiintat acum cateva saptamani. Exista deja voci care spun ca PSD se afla pur si simplu in pragul disparitiei, majoritatea social-democratilor gandidu-se sa-l urmeze pe Iliescu in PSR.