HOTNEWS informeaza: Cristian Boureanu despre gruparea Preda-Macovei-Voinescu: Grupul asta de reformisti sovietici.
La Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Boureanu a explicat de ce PDL a respins propunerea grupului reformist ca membri de partid trimisi in judecata sa fie automat suspendati din partid. Puteti citi in continuare a doua parte a a articolului HotNews.
• Grupul asta de reformisti sovietici....ei poa‘ sa spuna: nu-l alegeti pe Solomon si 90% din partid trebuie sa nu-l aleaga ca spune o minoritate. Nu asa functioneaza democratia!
• Biroul Permanent National a votat, pe data de 14 februarie, propunerile reformistilor. Au fost trei chestiuni atunci: o propunere venita pe graba, dar asta nu justifica cu nimic votul. Duminica seara s-a intalnit comisia de statut, a lucrat pana la ora zece, si luni dimineata, cu propunerea pe masa, trei sferturi din noi nici nu stiau despre ce-i vorba; in al doilea rand, frica unora de a dezbate deschis o chestiune care, dupa parerea mea, depaseste granitele partidului. Nu poti sa-ti impui un mod de a gandi in partid, apoi sa vii sa spui, a, stati, pai prezumtia de nevinovatie in societate ne place, dar in partid nu ne place; si frica unor colegi de a iesi foarte clar impotriva unor oameni care si-au asumat nu numai reforma in partid, dar si-au asumat si sustinerea presedintelui. Eu am curajul sa vorbesc si despre asta. Eu nu cred ca Traian Basescu a citit propunerile de reforma, ci pur si simplu unii care au lucrat cu presedintele vin acuma si creaza ca tot ce fac ei are sustinerea presedintelui.
• Propunerile s-au discutat atunci zece minute. Propunerile le luam asa, pe foruri, si forul care schimba statului e CNC-ul, care are asa, vreo 800 de oameni. 800 de minti sunt mai destepte decat 3, 30 sau 100. Poate a existat o lipsa de fermitate si o frica de dezbaterea publica. Au preferat multi colegi, in loc sa explice deschis ce se intampla, si eu le reprosez europarlamentarilor nostri, Monica Macovei, Cristian Preda, si toti ceilalti ca n-au avut curaj sa se duca la Comisia Europeana si sa spuna acolo, domnule, parlamentari romani n-au imunitate. Asta trebuiau sa se duca, sa se lupte pentru Romania si sa spuna, uitati care e situatia.
• Un partid trebuie sa aiba libertatea sa puna, daca vrea, un tanar tehnocrat din partid, un tanar tehnocrat din afara partidului, un om politic altul decat..., ca poate presedintele a imbatrinit si se retrage, se mai ocupa numai de partid, si pune un tanar, nou, prim-ministru, nu stiu...
• Il pot vedea pe Emil Boc presedinte de partid, il pot vedea pe Blaga un foarte bun presedinte de partid, dar am fost pentru care varianta ar putea sa aduca cea mai mare sustinere a partidului. Cred ca o varianta cu pastrarea lui Emil Boc si un Blaga presedinte poate sa aduca un 90% poate si mai bine din partid in spatele acestei idei. Nu 90% in spatele lui Blaga sau 90% impotriva lui Boc, ci in spatele unei astfel de constructii.
• Emil Boc in nici un caz nu va fi schimbat din cauza motiunii de cenzura, nu are nici o sansa motiunea. Codul Muncii este cea mai importanta masura de reforma asteptata in Romania de 20 de ani. Schimbarea domnului Boc, daca va exista o astfel de schimbare, eu nu cred ca se va produce mai devreme de trei saptamani, pentru ca partidul are nevoie de dezbatere. Un nou premier ar fi poate mai bine sa-l numim dupa Congres, un eventual nou premier. Pentru ca ar veni din partea unei conduceri nou numite, care are in spate tot partidul, deci noul premier sa aiba in spate noua conducere a UDMR, noua conducere a PDL, un UNPR hotarat, astfel incat sa nu existe dubii la o eventuala intrare in Parlament.
• Premierul tehnocrat e o problema extrem de delicata. Poate fi interpretata ca o lasitate si ca un esec. Se poate aduce un premier tehnocrat cu echipa politica, si aratat ca toate masurile incep sa produca efecte, la fel cum ar putea unii sa spuna, ia uite, cum a venit premierul tehnocrat, cum a inceput sa mearga treaba. Eu nu cred in premier tehnocrat. Un premier tehnocrat putea sa aiba Romania daca toate partidele, la momentul crizei, luau decizia responsabila sa-l sustina pe o perioada de un an. Venea Mugur Isarescu, de la Banca Nationala.
• Mai conteaza un lucru: presedintele este cel care desemneaza premierul. Si, numele acestui premier s-ar putea sa schimbe foarte mult din optiunile politice. Deci, o persoana de talia lui Mugur Isarescu s-ar putea sa aiba o alta sustinere fata de un tip bun pe business, dar complet necunoscut. Mugur Isarescu a fost, timp de 20 de ani, unul din oamenii de forta pe zona economica si intotdeauna o optiune pentru a conduce un guvern. Dansul este om de banca si are un obiectiv foarte important pe care si l-a fixat: sa duca Romania in zona euro. S-ar putea sa fie un challenge de viata, de cariera mult mai important decat sa conduca un guvern.