Proiectul de hotarare care ar fi trebuit sa-l elimine pe ex-pesedistul Cristian Cretu din Consiliul Local Craiova, in baza legii antitraseism politic, a fost retras de pe ordinea de zi a sedintei de ieri a legislativului craiovean.
Pesedistii craioveni au ramas cu buza umflata ieri, cand nici la a doua incercare nu au reusit sa-si promoveze omul in consiliul local.
Consilierii locali PSD sunt mai putini cu unul din noiembrie 2006, dupa ce PSD l-a exclus din randurile sale pe Cristian Cretu, pe motiv ca acesta nu a pus in practica politica partidului, care tinuse mortis ca reprezentantii lor in legislativul Baniei sa voteze un act bazat pe normative abrogate. Potrivit legii, urma ca organismul deliberativ al Craiovei - consiliul local municipal - sa ia act de incetarea de drept a mandatului de consilier local detinut de Cristian Cretu, iar locul acestuia sa fie luat de un pesedist - Adrian Preda. PSD a incercat sa-l izgoneasca pe Cretu din consiliu in noiembrie 2006, insa consilierii municipali au ridicat mana pentru pastrarea acestuia in consiliul local. A urmat avizul de nelegalitate al Prefecturii Dolj, revocarea deciziei din noiembrie a consiliului local si inca o tentativa de inlaturare a lui Cretu - proiectul de hotarare anuntat pentru sedinta ordinara de ieri. Numai ca, in paralel cu zbaterile PSD de a castiga inca un loc in consiliul municipal, textul de lege care le permitea astfel de initiative a fost suspendat, dupa ce o instanta de judecata l-a considerat neconstitutional, la inceputul lunii februarie. Pana cand parlamentul isi va face cunoscuta pozitia fata de decizia instantei, articolul cu pricina este suspendat, asadar neaplicabil.
"Noi am propus consiliului local sa ia act de incetarea mandatului lui Cretu la solicitarea PSD, insa cererea lor nu are in acest moment temei, asa incat a trebuit sa retragem proiectul", a spus primarul Craiovei, Antonie Solomon.
Gongu ar pleca din PRM
Tot mai multi consilieri craioveni sunt cu gandul la schimbarea de traseu, dupa ce au auzit ca este posibil sa-si pastreze mandatul chiar daca trec in alta barca politica. Petre Gongu, transferat din PD in PRM, a spus ieri ca se gandeste sa paraseasca PRM si sa ramana independent. Gheorghe Albastroiu, consilier municipal PD, confirma ca Petre Gongu a sustinut chiar la o intalnire cu doi dintre reprezentantii PD ca doreste sa debarce de la PRM, insa la aceasta ora nu exista o adeziune a lui Gongu la PD.
"Nu stiu daca vrea sa vina la PD, fiindca mie, unuia, nu mi-a spus decat ca vrea sa fie independent. Petre Gongu nu e insa singurul care a facut astfel de afirmatii. Sunt mai multi care ar vrea sa plece de pe la partidele lor, iar acum cred ca pot s-o faca fara sa-si piarda mandatul de consilier", a spus Albastroiu.