Copiii craioveni din centrele de plasament ale Consiliului Judetean Dolj au fost uitati de autoritatile locale din Banie. Desi este obligata prin lege sa contribuie cu bani pentru copiii institutionalizati care provin din Craiova, municipalitatea nu a mai dat un leu de trei ani pentru orfanii sai.
Obligativitatea contributiei la bugetul consiliului judetean revine, potrivit Hotararii de Guvern nr. 457/2000, fiecarui consiliu local dintr-o localitate din care provine copilul institutionalizat intr-unul din centrele administratiei judetene. Primaria Craiova a dat bani pentru copiii craioveni institutionalizati pana in anul 2004, cand a aparut un nou act normativ de reglementare in domeniu. Dupa publicarea Legii nr. 272/2004, nici un leu nu a mai ajuns in conturile judetului, motiv pentru care autoritatile judetene s-au hotarat in 2006 sa emita titlul executoriu pentru a-si recupera banii. Potrivit reprezentantilor consiliului judetean, datoria pe care Consiliul Local Craiova este obligat sa o plateasca prin hotararea definitiva a instantei atinge valoarea de 239.045 de lei, contributia CL Craiova pe patru luni din anul 2004 si tot anul 2005.
Gheorghe Barbarasa, secretarul judetului Dolj, a declarat ca in prezent primaria craioveana a contestat in instanta al doilea titlu executoriu emis pentru recuperarea datoriei din 2006. "Noi am creat aceste debite in baza unei circulare date de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Primaria Craiova este singura din judet care nu a platit acesti bani pentru ca interpreteaza altfel decat noi legea. Am emis titlu executoriu pentru banii datorati din 2004 si 2005, care a fost contestat in instanta de Primaria Craiova, dar am castigat prin hotarare definitiva. Acum am emis din nou titlu pentru banii din 2006 si a fost contestat. Procesul e pe rol la Judecatoria Craiova si vom vedea care va fi rezultatul", a spus secretarul Gheorghe Barbarasa. Contributia aferenta anului 2006 pe care CL Craiova ar fi trebuit sa o plateasca este de 64.000 de lei.
Primaria Craiova, in prag de executare silita
Chiar daca decizia definitiva a instantei dateaza de doua luni, nici pana acum autoritatile locale nu au platit vreun leu din datorie. Liviu Mihailescu, angajat in cadrul Directiei Economice a consiliului judetean, a declarat ca vor fi continuate demersurile institutiei pentru executarea silita a sumelor datorate. "Nu au platit nimic pana acum, desi am obtinut hotarare definitiva in ianuarie. Am mers pe Ordonanta nr. 93/2003 privind poprirea veniturilor din trezorerie, insa au atacat titlul executoriu in instanta si au pierdut. Folosesc tot felul de subterfugii pentru a trage de timp. Unul dintre ele este faptul ca din anexa la buget s-a scos capitolul unde trebuia alocate sumele. Acum urmeaza sa continuam procedura pentru recuperarea banilor", a spus Liviu Mihailescu. Desi li s-a cerut un punct de vedere, pana la inchiderea editiei, reprezentantii Primariei Craiova nu au putut oferi nici un raspuns cu privire la banii datorati administratiei judetene pentru copiii craioveni aflati in plasament in centrele consiliului judetean.