Din acest an, capitolul alimentarii cu apa a Craiovei va "suferi" importante imbunatatiri, datorate finantarii pe Programul ISPA. Pentru a fi siguri ca vor mai obtine bani de la UE, Regia de Apa isi va infiinta un departament special care sa realizeze proiecte de finantare externa.
Incepand din toamna acestui an, 55 km de conducta de apa din Craiova vor intra in Programul de reabilitare ISPA. Regia Autonoma de Apa (RAA) s-a gandit deja la cateva zone care ar putea beneficia de modernizari, insa trebuie stabilita o lista cu prioritati.
"In septembrie va fi organizata licitatie internationala, pentru executie, la Bucuresti, de catre reprezentantii ISPA. Investitia ajunge la aproximativ 15 milioane de euro. Printre cartierele care s-ar putea numara pe lista celor norocoase se numara Craiovita si Brazda lui Novac", a spus Liviu Ionita, directorul RAA. In aceeasi perioada va fi demarata si actiunea de contorizare individuala a consumatorilor de la case. Din cele 20.000 de apometre achizitionate in acest scop, regia va instala mai mult de jumatate, restul fiind atributul ISPA.
Ionita a precizat ca principalul scop este acela de a elimina sistemul pausal care se aplica craiovenilor care stau la case. "Aici noi iesim in pierdere, deoarece in sistem pausal se platesc cate 1,2 metri cubi de apa de persoana. La casa insa se foloseste o cantitate mult mai mare. Cei care nu vor fi de acord cu amplasarea apometrelor vor fi debransati de la reteaua de apa", a subliniat directorul regiei. Acesta a mentionat ca vor mai fi achizitionate, tot din fonduri externe, 1.000 de vane de reparatie, dar si 12 statii automate de hidrofor.
Atac la firmele private
Angajatii regiei au demarat si actiunea de contorizare individuala a craiovenilor care locuiesc la blocuri. Pentru a nu mai fi afectati de vecinii rau-platnici si a nu mai ramane fara apa, locatarii au hotarat sa cheltuiasca un ban in plus si sa isi aduca apometrul in fata usii. Pana in prezent, au fost executate 20 de astfel de actiuni. Liviu Ionita a precizat ca actiunea de introducere a coloanei pe scara unui bloc cu patru etaje costa aproximativ 20 de milioane, la care se adauga sapte milioane pe care le plateste fiecare locatar. Conducerea regiei a recunoscut ca preturile practicate de ea sunt putin mai mari decat ale altor firme de profil de pe piata.
"Normal ca noi le avem mai mari, deoarece cele mai multe firme private folosesc munca la negru. In schimb, noi trebuie sa platim angajatilor toate drepturile si din acest motiv mana de lucru ne costa mai mult", a declarat Ionita.
Departament special pentru obtinerea de finantari externe
Pentru a beneficia din 2007 de cat mai multe finantari externe, regia a decis sa isi infiinteze si un departament special care sa se ocupe doar de aceasta problema. Subordonatii ar trebui sa analizeze cu atentie actele normative pentru a intocmi studii de fezabilitate (SF) fara cusur, prin care sa se poata obtine aprobarea finantarii. "Mai nou, SF-ul trebuie sa cuprinda si o parte economica, deoarece cele mai multe erau facute anapoda. Acesta e si motivul pentru care foarte multe proiecte au fost refuzate sau se afla intr-un stadiu destul de prost. La noi, cel mai bun exemplu este cel al Statiei de epurare de la Facai. Desi fusese alocata o suma de 30 de milioane de euro, firma italiana castigatoare a sublicitat la 24 de milioane de euro pentru a fi sigura ca obtine contractul. Acum lucrarile merg prost, deoarece nu au reusit sa gaseasca nici un subcontractant din tara care sa munceasca la un pret atat de mic", a incheiat Ionita.