DeCeNews informeaza : Gusa despre scandalul din PSD: Vor pierde amandoi, si Geoana, si Ponta. Vezi culisele

Cozmin Gusa sustine ca in acest moment situatia din PSD nu le este favorabila nici lui Geoana, nici lui Ponta. Chiar daca va reusi sa il elimine, Ponta isi va face mutle datorii in contul baronilor locali, care vor sti sa isi joace foarte bine cartile. In PSD ar fi o masa de oameni dispusi sa plece odata cu Geoana, dar le este teama, departe de umbrela partidului. Daca va ramane in PSD, Mircea Geoana isi va compromite intreaga incredere politica.
- Cum vedeti acest razboi dintre Ponta si Geoana in acest moment?
Cu PSD este in felul urmator: avand in vedere ca Victor Ponta la distanta de 5 ani de Mircea Geoana, face exact aceleasi greseli pe care le-a facut Geoana este un aspect. Pe Geoana aceasta alegere l-a condus la pierderea alegerilor pentru ca a incercat inmnultira a doua entitati imuabile ale PSD in lupta politica, respectiv Ion Iliescu si baronii locali. Ponta este pe cale, nu sa-si piarda capul, ca asta mai dureaza un pic, dar sa-si piarda autoritatea. Geoana pentru ca sa poata sa se lupte cu liderii centrali, care in 2005 erau puternici, vezi Mitrea, vezi Hrebenciuc, vezi Nastase i-a folosit pe baronii locali, si de la un momen dat chiar si pe Ion Iliescu nevrand sa renute la el. Acesta trebuia trimis la groapa de gunoi, dupa ce a fost invins in alegeri de catre Geoana.
Ponta la fel, face exact aceeasi greseala. Desi a venit complet reformist si trebuia sa demonstreze ca este un reformist, a ramas pe mana cu baronii locali pe care ii foloseste inclusiv in jocul de astazi impotriva lui Geoana si desigur pe Ion Iliescu, care uite cum l-a faultat ca sa-i distruga autoritatea. Nu cred ca Ponta va pierde presedintia PSD acum, nici macar nu va fi obligat sa demisioneze, insa i se va intampla ceva neplacut. Pentru ca baronii sa il sustina la Comitetul Executiv de la finalul lunii noiembrie, va trebui sa cedeze. Iar daca pana acum unui baron ii promisese un post de secretar de stat, va trebui sa ii ofere 3 posturi de secretar de stat si poate unul de ministru. El va fi practic victima negocerilor cu baronii locali, ceea ce va fi foarte neplacut si o sa avem un presedinte al PSD in persoana lui Victor Ponta mult mai slab, ceea ce de altfel a si dorit cuplul Iliescu-Nastase atunci cand l-au atacat. Pe de alta parte, nici Geoana nu iese foarte bine din acest conflict, practic sunt doi perdanti Ponta si Geoana, penru ca Geoana avea in spatele lui o oaste de stransura anti Ponta, nu pro Geoana, iar prin pozitionarea lui Iliescu si Nastase in aceasta varianta anti Ponta, mare parte din oastea de stransura a lui Geaona, s-a mutat in spatele astora in mod conjunctural, dar suficient cat sa nu poata sa aiba o masa veridica de tovarasi care sa stea in spatele lui pentru Comitetul Executiv care se anunta.
- Cu alte cuvinte Geoana nu va avea sanse in Comitetul Executiv?
Geoana nu va avea sanse in Comitetul Executiv, numai ca jocul este putin mai pervers tipic partdiului comunist, sau urmasului partidului comunist. Exista o mica masa critica de oameni interesati sa il trimita pe Geoana in afara partidului, pentru ca apoi sa il urmeze. Exista cativa oameni care ar dori sa plece, dar ar dori sa plece intr-un grup tocmai pentru ca sa poata sa isi negocieze apoi altceva sau sa poata sa coaguleze rapid o alta formatiune politica care sa conteze intr-o negociere cu altcineva pe partea stanga, dar repet, exista acest sindrom al cordonului ombilical de tip PSD, mostenit de catre FSN, PDSR si astazi PSD si le este foarte frica sa se desparta de matca. Simt umbrela partidului ca un factor de protectie in vremuri de restriste.
- Asadar Geoana va fi exclus pana la urma, dar il va costa foarte mult pe Ponta in negocierile cu baronii locali?
Avem 2 variante: daca Geoana va fi exclus, pe Ponta o sa il coste foarte multe renuntari in fata baronilor locali si va fi doar o marioneta a acestora, pentru ca ei vor sti sa negocieze foarte bine. Varianta a doua: Geoana nu va fi exclus. In cazul acesta pierde si Ponta, pierde si Geoana, pentru ca Ponta isi va pierde autoritatea nefiind in stare sa il excluda pe Geoana, iar acesta va ramane intr-un partid in care nu i se va da foarte multa putere si va fi folosit tocmai pentru ca Ponta sa fie slabit. Este un joc din care niciunul nu castiga nimic.
- Au aparut voci din randul baronilor care s-au pronuntat foarte transant. Hrebenciuc, Zgonea si altii care s-au pronuntat impotriva lui Geoana. De ce?
Ei cu aceste pozitii isi castiga locul la masa, pentru ca la masa partidului este greu sa ai loc si practic ei eu fost primii care au propus asta. Sa nu uiam ca Hrebenciuc nu mai exista la nivel de lider politic de multa vreme.