Dupa ce in urma cu mai putin de o luna Octav Cozmanca s-a autosuspendat din PSD, motivandu-si actul prin "supararea fata de grupurile de interese", acum, fostul pesedist confirma suspiciunile colegilor sai si se alatura campaniei lui Sorin Oprescu.
Inca de la data autosuspendarii sale, pe 21 septembrie, un cunoscut militant PSD, fost lider de frunte trecut acum in linia a doua, sustinea ca Octav Cozmanca va pleca din PSD, dar nu datorita motivelor invocate, ci pentru a se alatura lui Sorin Oprescu in campania pentru prezidentiale.
Acesta mai declara la data respectva ca prin alaturarea lui Cozmanca la campania primarului general al Capitalei, acesta va avea multe de castigat.
"Prin scrisoare a spus lucruri care deranjeaza in interiorul partidului. Stie multe Octav Cozmanca si daca va conduce campania lui Sorin Oprescu va fi un castig mare pentru acesta. Prin scrisoarea pe care a trimis-o a dat si un semnal de strangere a celor nemultumiti si a celor care nu vor voi sa-l sprijine pe Mircea Geoana spunand in interiorul scrisorii lucruri care se vorbesc foarte mult in interiorul partidului", a declarat public militantul PSD, ceea ce era cat pe-aci sa-l coste excluderea din partid.
Cei care au gandit alianta cu Octav Cozmanca, care este probabil informal sef de campanie, au sperat ca ii va aduce lui Oprescu si voturile unei parti din PSD. Echipa lui Sorin Oprescu mizeaza pe nemultumitii din PSD, nostalgicii lui Ion Iliescu, dezamagiti de acapararea partidului celui sarac si cinstit de catre baroni sau agramati. Este o paine buna de mancat, mai ales in zona rurala si la nivelul pensionarilor. Acestea sunt si motivele pentru care Cozmanca a hotarat sa plece.
"Partidul Social Democrat este condus, in momentul de fata, de diverse grupuri de interese, clanuri sau gasti, care au hotarat si hotarasc soarta partidului, in numele unei asa-zise democratizari a partidului. Apreciez ca directia aleasa de PSD este profund gresita, bazandu-se numai pe satisfacerea intereselor personale ale unor grupuri, ale unor baroni locali, care promoveaza o politica de stat in stat. Nu se poate conduce un partid performant doar mimandu-se democratia si actionand, in multe cazuri, dictatorial", se arata in scrisoarea deschisa a fostului senator PSD de la acea data.
Cu toate astea, inainte de plecarea din PSD, Cozmanca nu a ezitat sa-si ia ramas bun "exact de la cine trebuie": Ion Iliescu, Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu, Ion Solcanu, Doru Ioan Taracila, Dan Mircea Popescu, Alexandru Lapusan, Ion Vasile, Vasile Mois, pe care probabil doreste sa-i atraga alaturi de el, impreuna cu sustinatorii lor.
Oprescu se lanseaza pe fondul crizei politice care a sifonat atat imaginea PD-L, cat si a PSD, fosti parteneri de coalitie, dar mai ales a candidatilor Traian Basescu si Mircea Geoana.
Intrebarea este urmatoarea: cine pierde si cine castiga voturile bugetarilor nemultumiti?
Pe de alta parte, Basescu sta cel mai prost, dupa declaratia socanta de duminica, potrivit careia nici el, nici guvernul nu si-au propus drept obiectiv scoaterea Romaniei din criza. In plus, Oprescu ar putea beneficia si de faptul ca intre grevisti se numara si angajatii din sistemul sanitar, ceea ce i-ar crea o punte de legatura cu masele de bugetari care participa miercuri la cel mai mare miting de protest din Capitala.
Una peste alta, se pare ca doctorul a avut partea de cea mai spectaculoasa lansare dintre toti candidatii, iar mana strategului Cozmanca s-a vazut de la o posta. Si, ca sa fie tacamul complet, un sondaj parsiv, evident masluit, care circula pe net, il prezinta pe Traian Basescu cu 30,5%, Crin Antonescu - 21,5%, Mircea Geoana - 18,5%, Sorin Oprescu -16,7%, Corneliu Vadim Tudor - 7% si George Becali - 5%, ceea ce inseamna ca Geoana simte deja in ceafa suflarea "doctorului", sustin jurnalistii Inpolitics.
Un alt sondaj CSOP, realizat in luna august 2009, arata o rasturnare de situatie in cazul in care Sorin Oprescu ar fi beneficiat de sustinerea PSD-ului la prezidentiale. Potrivit sondajului, Oprescu ar fi obtinut 22 de procente, fata de cele 18 ale lui Geoana, daca ar fi avut sustinerea social-democratilor, ceea ce l-ar fi plasat pe acesta direct in turul doi, alaturi de Traian Basescu.
Acum, dupa criza politica provocata de presedintele Basescu, ramane de vazut cate voturi va fura Oprescu si din electoratul nemultumit al lui Basescu si al PD-L.