Secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Cosmin Popescu, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, fiind acuzat de fals intelectual si favorizarea infractorului.
Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Cosmin Popescu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC), pentru savarsirea infractiunilor de fals intelectual si favorizarea infractorului. Acuzatiile care ii sunt aduse lui Cosmin Popescu de procurori au legatura cu infractiuni de coruptie savarsite de Ionel Mantog, in dosarul de stramutat de lux in care acesta a fost trimis in judecata in septembrie. Procurorii au stabilit ca secretarul de stat Cosmin Popescu, in calitate de secretar de stat in cadrul MEC, a solicitat, in cursul lunii august, ministrului Codrut Seres emiterea unui ordin pentru efectuarea unui control al activitatii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO). Tematica verificarii viza incheierea conventiilor de schimb si reconstructia imobilului pentru familia Mantog. Dupa cum au constatat procurorii anticoruptie, demersul lui Cosmin Popescu a fost facut cu scopul de a-l favoriza pe Ionel Mantog si pentru a ingreuna cercetarile in dosarul in care acesta din urma era anchetat de DNA pentru fapte de coruptie.
Date nereale
S-a mai stabilit ca secretarul de stat Cosmin Popescu a pus la dispozitia membrilor comisiei din cadrul ministerului, pentru a fi semnat, un raport in care se atesta date nereale referitoare la aspectele supuse verificarii. Raportul respectiv a fost trimis de Cosmin Popescu la DNA, chiar inainte de a fi adus la cunostinta conducerii ministerului. Procurorii au ajuns la concluzia ca prin actul de control s-a urmarit inlaturarea acuzatiilor aduse lui Ionel Mantog de Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul in care era anchetat modul in care acesta si-a construit, in cartierul Primaverii din Targu Jiu, casa de stramutat de lux.
Ionel Mantog, actual director economic in cadrul SNLO si fost secretar de stat in MEC, a fost trimis in judecata pentru savarsirea unor infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie, abuz in serviciu, fals in declaratii si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Judecat la Sibiu
Ionel Mantog este judecat de Tribunalul Sibiu, cauza fiind stramutata de la Targu Jiu. Unul dintre motivele stramutarii dosarului a fost si acela ca Ecaterina Mantog, sotia lui Ionel Mantog, este judecator la Tribunalul Gorj. Vila de stramutat de lux din cartierul Primaverii a fost trecuta pe numele Ecaterinei Mantog, aceasta aflandu-se, de asemenea, in atentia organelor de cercetare penala. Judecatoarea a scapat insa numai cu o amenda administrativa, in valoare de 1.000 de lei. Dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat al DNA, dosarul "Cosmin Popescu" a fost trimis spre judecare, conform procedurilor legale, tot catre o instanta a Tribunalului Sibiu.
"Este razbunarea lui Seres"
Secretarul de stat Cosmin Popescu a declarat ca este nevinovat si ca va aduce martori pentru a demonstra acest lucru. Subalternul lui Varujan Vosganian sustine ca dosarul in care a fost trimis in judecata are la baza o sesizare trimisa la DNA de fostul ministru al MEC, Codrut Seres.
"Este foarte simplu. Dosarul are la baza o adresa trimisa si semnata de fostul ministru Seres. O sa aiba o surpriza, pentru ca o sa prezint martori si inscrisuri, care sa ateste nevinovatia mea. Problema este de alta natura: eu am fost incomod pentru ca m-am opus privatizarii Complexurilor Energetice de la Turceni si Rovinari, in calitate de presedinte al Comisiei de Dialog Social. M-am trezit pe masa cu strategia de privatizare. Nu am fost de acord nici cu realizarea Complexului Energetic de la Doicesti, a carui nota de fundamentare a fost gasita la Stancev acasa. Este vorba de o razbunare, dar poate ca oamenilor nu le va mai fi teama sa vorbeasca, acum ca a plecat de la minister", a precizat secretarul de stat Cosmin Popescu. Acesta a mai spus ca nu este cazul sa se autosuspende din functie, intrucat se bucura in continuare de prezumtia de nevinovatie, adaugand ca va aduce ca martori in instanta functionari din MEC.
Condescu este evaziv
Presedintele Centralei Nationale Miniere si al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Marin Condescu, a fost evaziv in declaratii, lasand sa se inteleaga faptul ca secretarul de stat Cosmin Popescu a deranjat anumite grupuri de interese de pe piata energiei.
"Batalia care se duce pe piata resurselor energetice este foarte dura. Nu cred ca a avut timp sa faca ceva ilegal. Cred ca a intrat unde nu trebuia si cand nu trebuia", a spus Marin Condescu. Liderul CNM si USMO este cel care a avut un rol decisiv in numirea secretarilor de stat in MEC, responsabili cu resursele minerale, relatiile cu sindicatele si patronate. Acesta s-a implicat in numirea ca secretari de stat a gorjenilor Emil Huidu, Gavril Baican - fosti directori ai CNLO, respectiv a lui Ionel Mantog si, nu in ultimul rand, a lui Cosmin Popescu. Se cunoaste afinitatea lui Marin Condescu pentru PD si nu intamplator fostul pesedist Ionel Mantog a devenit presedinte al filialei judetene a PD. De altfel, Cosmin Popescu este subalternul lui Ionel Mantog pe linie de partid, fiind secretarul executiv al PD Gorj. Surse din anturajul lui Marin Condescu sustin ca liderul USMO este nemultumit de prestatia celor doi, Mantog si Popescu.