Ordonanta de combatere a evaziunii aduce restrictii in organizarea si functionarea antrepozitelor fiscale pentru produse accizabile. Pentru tigari, legiuitorul interzice ca o firma sa aiba mai mult de doua antrepozite de depozit. Si accizele au crescut destul de mult la unele produse.

Masurile legislative adoptate recent pentru combaterea evaziunii fiscale vizeaza, in principal, reducerea traficului de produse accizabile, in special tigari, tutun si alcool. OUG nr. 54/2010 limiteaza dreptul firmelor de a mai avea cate antrepozite fiscale doresc, ci obliga agentii economici care lucreaza cu produse accizabile sa detina un numar fix de astfel de depozite. La produse energetice sunt permise maximum opt antrepozite de depozit, pana acum firmele putand sa aiba un numar nelimitat de astfel de antrepozite fiscale. De asemenea, cei care au afaceri cu tigari nu pot avea mai mult de doua antrepozite fiscale. Limitarea numarului de antrepozite fiscale ar trebui sa reduca numarul "smecheriilor" care se faceau sau inca se fac in acest domeniu: plimbau marfa de la un antrepozit la altul pana i se pierdea urma. Antrepozitul este in avantajul comerciantului. Atata timp cat produsele accizabile se gasesc in interiorul unui antrepozit fiscal, pentru ele nu se platesc accize. Atunci cand ies din antrepozit si sunt vandute, firma trebuie sa achite acciza aferenta.

Obligatii pentru antrepozitari

Antrepozitarul autorizat, destinatarul inregistrat si expeditorul inregistrat au obligatia depunerii la autoritatea competenta a unei garantii, care sa asigure plata accizelor care pot sa devina exigibile. Garantiile trebuie sa fie de cel putin 6% din valoarea accizelor de plata si, de regula, este vorba de scrisori de garantie bancara. Legiuitorul a mai introdus si alte obligatii pentru antrepozitari, explicate de seful Vamii Craiova.
"Pentru prima data, persoana care urmeaza sa isi desfasoare activitatea ca antrepozitar autorizat trebuie sa nu inregistreze obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat. De asemenea, perioada de valabilitate a autorizatiei pentru antrepozit este de trei ani in cazul contribuabililor mari si mijlocii stabiliti conform reglementarilor in vigoare si de un an in celelalte cazuri", a precizat directorul executiv al Directiei Generale pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Craiova, Mircea Matei.

Infractiuni de contrabanda

Potrivit legii, detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea de produse accizabile fara a fi marcate sau cu marcaje false peste limita a 10.000 de tigarete (...), bauturi spirtoase (peste 200 de litri) si altele "se pedepseste cu inchisoare de la un an la patru ani", spune seful Vamii Craiova. Se considera infractiune de contrabanda si se pedepseste cu inchisoare de la doi la sapte ani introducerea sau scoaterea din tara a produselor accizabile "daca valoarea in vama a bunurilor sau a marfurilor sustrase este mai mare de 20.000 de lei" si mai mare de 40.000 de lei pentru alte bunuri sau marfuri in afara celor accizabile. Ceea ce inseamna ca oricine poate introduce in tara pantofi, haine cu denumiri asemanatoare firmelor consacrate, caci nu vor fi considerate de contrabanda daca valoarea lor este sub 40.000 de lei. In schimb, daca persoana respectiva mai incearca sa introduca sau sa scoata din tara aceleasi tipuri de marfuri a doua oara intr-un an, fara sa le supuna controlului vamal, atunci se considera infractiune, iar contrabandistul va fi sanctionat ca atare, daca este prins.

Cat a urcat acciza la bauturi si tutun

Au aparut accize si pentru bauturile fermentate (altele decat vin si bere). Daca pana acum nu existau, de la 1 iulie au urcat direct la 100 de euro pe hectolitru. La produsele intermediare (care au alcool pana la 22 de grade, cum ar fi vermuturi si altele), acciza a crescut de la 51,8 la 165 de euro pe hectolitru. Si la tutun acciza a crescut de la 91% la 96% din acciza stabilita pentru tigarete.
Incasari mari la accize
La nivelul intregii tari, din datele oficiale reiese ca s-a diminuat contrabanda cu produse energetice si a crescut contrabanda cu tigari. Incasarile catre bugetul de stat din accizele la produse energetice au crescut in primul trimestru din 2010 cu 36% fata de aceeasi perioada din 2009. Si la alcool s-a inregistrat o usoara crestere a incasarilor din accize cu 1,5%. In schimb, la tigari incasarile statului din accize aplicate la astfel de produse s-au redus in perioada analizata cu 27%. Ca o deductie logica, acest lucru inseamna ca fie a scazut consumul de tigari, fie a crescut contrabanda.