Tribunalul Galati a respins ieri solicitarea de anulare a hotararii CJ vizand imprumutul in valoare de 85 de milioane lei pe motiv de discriminare, depusa de consilierii judeteni David Craiu si Iulian Arama in numele a 17 primari PD-L.

Chiar daca instanta inca nu s-a pronuntat definitiv in ceea ce priveste creditul pe care doresc sa-l contracteze reprezentantii Consiliului Judetului, presedintele institutiei, Eugen Durbaca, a trecut deja la demersurile pentru contractarea celor 85 de milioane de lei. Reamintim ca 17 primari democrat-liberali au deschis un proces la Tribunalul Galati pe motiv ca distributia fondurilor s-a facut pe criterii politice, cu exceptarea comunelor conduse de acestia.

"Pe data de 3 martie s-au deschis plicurile, iar castigator este Raiffeisen Bank, cu conditiile cele mai bune de acordare a creditului, ma refer la dobanzi, la livrarea banilor si asa mai departe, astfel incat etapa urmatoare este cea mai importanta si este aprobarea de catre comisia guvernamentala a acestui credit. Acum, la Consiliul Judetean, lucram la materialul necesar care trebuie depus la acea comisie la nivel guvernamental, dupa care, intre 15 si sfarsitul lunii martie, sa putem sa tragem din creditul respectiv in urma licitatiilor facute pentru lucrarile pe care le avem in judet", a spus Eugen Durbaca.

Pe langa acestea, presedintele CJ a inceput deja sa imparta banii pe care-i va contracta, destinatiile si sumele fiind bine determinate. "Creditul este pe 20 de ani si operational poate deveni de la 1 aprilie. Destinatiile sunt cele 64 de localitati din judet, adica 400 de miliarde de lei vechi sunt pentru ulite, restul, drumuri comunale, drumuri judetene, vreo 150 de miliarde de lei vechi, alimentari cu apa, reparatii scoli, avem Muzeul de Arte Vizuale cu 40 de miliarde de lei vechi , cofinantare la programe aproximativ 100 de miliarde de lei vechi", a adaugat presedintele CJ.

"Toate procedurile vor fi anulate"

Continuarea actiunii de obtinere a creditului a fost posibila dupa ce forul deliberativ judetean a obtinut, la Curtea de Apel Galati, anularea suspendarii hotararii CJ prin care s-a decis contractarea imprumutului hotarata initial de Tribunalul Galati. In tabara democrat-liberalilor vestea nu a fost primita cu surprindere, acestia avand deja pregatite mai multe variante pentru a bloca in continuare contractarea imprumutului.

"Noi am incercat pe cale politica sa rezolvam acest diferend, iar daca nu s-a putut, am apelat la justitie. Nu este nicio problema ca am pierdut. Vom face recurs si ii vom bloca in continuare, pentru ca CJ Galati nu poate face imprumut pentru reparatii de drumuri si poduri. Ei pot eventual asigura cofinantarea unor asemenea proiecte. O sa sesizam si Comisia Nationala de Contractare a Imprumuturilor, intrucat ei au depasit cu mult plafonul maxim de indatorare stabilit de Uniunea Europeana, care este de 320 de miliarde de lei vechi. Toate procedurile demarate de ei vor fi anulate. Nu inteleg totusi graba asta de a indatora pe atatia ani institutia, cu doar cateva luni inainte de alegeri", ne-a declarat presedintele Partidului Democrat Liberal Galati, Mircea Nicu Toader. Vali TRUFASU,