Agerpres informeaza: Sebastian Lazaroiu: Geoana poate ajunge la Cotroceni pentru cinci ani daca este suspendat Basescu
Varianta suspendarii pana in 2012 a presedintelui Traian Basescu ar fi cea mai probabila sa il aduca pe Mircea Geoana in functia de sef al statului pentru un mandat de cinci ani, sustine, intr-o postare pe blog, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu.
Comentand afirmatiile presedintelui Senatului, la postul public de televiziune, Lazaroiu mai sustine ca Mircea Geoana s-a prezentat ca ‘un aspirant la prezidentiale‘, ceea ce va crea probleme liderului PSD, Victor Ponta.
El sustine ca, in cazul in care functiile au fost deja impartite cu adevarat in USL, este improbabil ca Mircea Geoana sa fie introdus in sondajele Uniunii pentru desemnarea candidatului la presedintie.
‘Daca ar fi introdus si ar iesi mai popular decat Crin Antonescu, atunci s-ar strica aranjamentul initial. Daca USL ajunge la guvernare in 2012, atunci care ar fi sansele ca sa se sparga USL pana in 2014 si PSD sa vina cu un candidat propriu, eventual Geoana? Ar insemna ca liberalii au fost deja trasi pe sfoara‘, a precizat Lazaroiu.
In postarea pe blog, Lazaroiu reia o analiza prezentata la sfarsitul anului trecut, in care sustinea ca Mircea Geoana ar deveni presedinte dupa un vot favorabil suspendarii din functie a lui Traian Basescu, iar aceasta calitate i-ar conferi atributia numirii unui nou premier din randul opozitiei (in cazul rasturnarii acestualului Guvern), dar si posibilitatea de a fi desemnat candidat pentru alegerile prezidentiale anticipate.
Alt scenariu ar fi, in opinia lui Lazaroiu, ca Geoana sa intre in sondajele din mai-iulie 2011 din partea PSD si, daca este mai popular decat Crin Antonescu, atunci devine candidatul USL.
‘Implicit, dl. Ponta pierde functia de premier nominalizat care va reveni PNL (conform protocolului). Daca pierde trenul sondajelor, atunci nu ii ramane decat sa astepte pana in 2014, scoate PSD din USL si candideaza din partea social-democratilor la presedintie. Daca nu reuseste sa scoata PSD din USL, atunci va trebui sa candideze independent in 2014 sau din partea altui partid. Daca pierde si trenul lui 2014, atunci ramane pentru 2019. Deci tot varianta suspendarii pana in 2012 ar fi cea mai probabila sa il aduca pe dl. Geoana cinci ani la Cotroceni‘, sustine Lazaroiu.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, joi seara, postul public de televiziune, ca ‘ambitia sa‘ nu este aceea de a fi presedinte interimar al tarii, in ipoteza unei suspendari din functie a actualului sef al statului, Traian Basescu.
‘Eu am castigat alegerile prezidentiale, cred eu si daca imi doresc ceva este sa fiu 5 ani la Cotroceni, nu o luna sau patru luni. Deci, nu asta este obiectivul meu in viata. (...) Sunt inca tanar si ma simt destul de viguros. Ambitia mea nu este sa ma duc interimar la Cotroceni o luna sau trei luni, vreau sa-i conving pe colegii mei de partid si opinia publica romaneasca ca am in continuare un cuvant de spus, ca am invatat si din greseli si cred ca in acest moment voi putea, in limita posibilului, sa ajut aceasta tara sa mearga pe drumul cel bun‘, a afirmat Geoana.