PDL Galati a actionat in justitie consiliile locale de la Negrilesti si Nicoresti pentru anularea unor hotarari ce vizau invalidarea mandatelor a trei consilieri locali apartinand acestei formatiuni politice.

Dupa circul din comuna galateana Pechea, care este in prezent singura localitate din tara unde primarul nu a fost validat din cauza unei dispute cu varul sau, fenomenul se extinde si in alte comune din judet, ce-i drept la alt nivel. Doi consilieri locali PDL din comuna Nicoresti si unul din Pechea nu au fost validati de forurile deliberative locale aparent fara nici o motivatie. Practic, la sedinta solemna de constituire a consiliilor locale din cele doua localitati s-a decis ca alesii locali din partea PDL sa nu fie validati.

Filiala galateana a Partidului Democrat Liberal a atacat la Tribunalul Galati hotararile celor doua consilii locale, cerand anularea lor. "Conform legii, invalidarea mandatelor unor consilieri locali se face doar pentru frauda electorala, ceea ce nu este cazul aici. Chiar daca ar fi asa, nu consiliul local este cel care decide invalidarea", ne-a declarat avocatul Ionut Dediu, care reprezinta PDL Galati in instanta.

Pe tusa pana la pronuntarea unei decizii in instanta

Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale stipuleaza la articolul 31: "Constituirea consiliilor locale se face in termen de 25 de zile de la data desfasurarii alegerilor. Convocarea consilierilor locali alesi si validati in functie se face de catre prefect, in maximum 5 zile de la pronuntarea hotararii de validare". Din informatiile pe care le-am primit de la consilierul personal al prefectului, Petrica Patilea, la sedintele de constituire a celor doua consilii locale din Negrilesti si Nicoresti au participat reprezentanti ai Prefecturii, care au constatat ca mai multi consilieri locali PDL nu au trecut de votul deschis, desi legea stipuleaza destul de clar ca procedura este mai mult o formalitate.

Neoficial am aflat ca alesii locali ale caror mandate nu au fost validate au trecut fara probleme prin comisiile de validare, care se ocupa exact de incompatibilitati, de unde rezulta o bizarerie in toata regula. Cert e ca pana la solutionarea dosarelor in justitie, ceea ce poate dura luni de zile, cei trei consilieri locali nu isi pot exercita functiile.