Conservatorii si-au rezervat sfarsitul de saptamana pentru discutiile premergatoare intrunirii Consiliului National al PC de maine, prin care si-au prezentat pozitiile fata de iesirea de la guvernare, atat liderul acestora, Dan Voiculescu, cat si parlamentarii, ministrii si liderii organizatiilor judetene.
Presedintele PC, Dan Voiculescu, continua si astazi, dupa ce ieri dupa-amiaza a discutat cu liderii filialelor din teritoriu, dezbaterile cu parlamentarii si cu ministrii partidului pentru a decide daca mentin protocolul cu Coalitia si, mai ales, daca ies sau nu de la guvernare. Astfel, conservatorii au la dispozitie doua zile si un hotel intreg din statiunea Sinaia pentru a discuta, inainte de a lua o decizie finala la Consiliul National al PC, care va fi pasul urmator pe care ar trebui sa-l faca partidul, in contextul in care Voiculescu este acuzat de colaborare cu Securitatea. Insa decizia finala se va lua maine, cand conservatorii se vor reuni la Consiliul National, singura structura a partidului care, potrivit lui Voiculescu, are "menirea si calitatea" de a-si asuma raspunderea unei astfel de decizii.

Pareri impartite in filiale

Pana la ora inceperii discutiilor de ieri, filialele din Galati, Tulcea, Cluj-Napoca, Bucuresti, Buzau si Constanta erau singurele care puteau sustine cu fermitate iesirea de la guvernare. Astfel, liderul filialei din Cluj, deputatul Petru Calian, a spus ca "PC nu a fost niciodata privit ca un partener la guvernare, ci ca un partid de opozitie", si conservatorii din Mures, care spun ca in teritoriu Coalitia nu mai functioneaza. Pe de alta parte, sefii organizatiilor de la Gorj, Constanta si Suceava s-au declarat impotriva iesirii de la guvernare pentru ca s-ar crea "instabilitate politica" si s-ar putea compromite aderarea. La randul sau, presedintele filialei Alba a partidului, vicepresedintele PC Nicolae Popa, a afirmat ca iesirea de la guvernare "trebuie cugetata cu intelepciune si fara graba, deoarece ea ar putea avea repercusiuni asupra imaginii partidului in fata electoratului". Pentru asigurarea stabilitatii politice si ramanerea la guvernare s-au pronuntat si filialele din Arges, Buzau, Botosani, Covasna, Calarasi, Dambovita, Dolj, Maramures, Satu Mare, Timis si Vrancea.

Posibile ruperi de randuri

Odata cu impasul ramanerii PC la guvernare, au aparut zvonuri potrivit carora exista conservatori care vor sa paraseasca partidul in eventualitatea in care se decide iesirea de la guvernare. In acest sens, liderul deputatilor conservatori, Bogdan Pascu, a spus ca "i-au ajuns la ureche" astfel de zvonuri. Pascu a subliniat ca "cei care vor sa se mute sunt liberi sa plece" si a adaugat ca in PC, ca si in restul partidelor parlamentare, exista o "multime de oportunisti". ßi vicepresedintele PC, deputatul Nicolae Popa, a auzit astfel de informatii legate de decizia unor colegi conservatori de a se reorienta catre alte formatiuni din Coalitia guvernamentala, PNL sau PD, dar a conchis ca acestia "nu sunt lideri politici importanti".