Ordonanta de urgenta privind modificarea Legii 187 din 1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica s-a aflat pentru a doua saptamana consecutiv pe ordinea de zi a Comisiei juridice si de drepturile omului a Senatului. La dezbateri au participat reprezentantii Guvernului, consilierii Marius Oprea si Stejarel Olaru.
Primele obiectii aduse de senatori in timpul dezbaterilor au fost legate de un material de 18 pagini, emis de Guvern cu titlu de ordonanta de urgenta, in care se faceau mai multe rectificari la textul ordonantei aflate deja in lucru, la Senat. Potrivit reprezentantilor Guvernului, rectificarile propuse se refera, in primul rand, la modificarea titlului ordonantei si la publicarea, in "Monitorul Oficial" a numelui ofiterilor de Securitate deconspirati.

Nemultumiri procedurale

Senatorii Opozitiei au contestat insa introdu-cerea in dezbateri a acestui material, argumentand ca Senatul trebuie sa dezbata ordonanta de urgenta veni-ta deja de la Guvern, nu si noile modificari aduse de Executiv, "in mod abuziv", unei ordonante de urgenta aflate inca in proces legislativ.
"Suntem sesizati cu un proiect de lege de modificare a Legii 187 din 1999. A trecut de Camera Deputatilor. Noi nu suntem sesizati cu dezbaterile din mass-media, cu dezbaterile din Consiliul Aliantei", a afirmat senatorul Doru Ioan Taracila (PSD).
In plus, reprezentantul PC in Comisia juridica, senatorul Gavrila Vasilescu, a aratat ca, "indiferent" cine este autorul materialului de 18 pagini, este nevoie de o pauza, pentru ca documentul sa fie consultat de catre senatori.

Coalitie pentru apararea Securitatii

"Senatorii din opozitie s-au coalizat in a apara Securitatea si structurile ei. ßi cei ai PC. Imi pare rau, dar imi este teama ca aceasta operatiune de deconspirare a Securitatii poate fi anulata prin asa cum vad dezbaterile in momentul de fata. Imi este teama ca Securitatea a mai castigat o batalie", a declarat, parasind dezbaterile, consilierul guvernamental Marius Oprea.
El a opinat ca, in momentul de fata, "singurul sprijin" pentru modificarea legii dupa care functioneaza CNSAS "il poate oferi presa, opinia publica, pentru ca politicienii din opozitie s-au coalizat in a apara Securitatea".
Oprea nu a exclus posibilitatea ca Guvernul sa vina cu un nou act normativ in acest domeniu. "Nu putem lasa lucrurile asa. Daca ne integram in UE cu Securitatea in frunte, am pierdut partida", a mai spus Oprea.

Voiculescu refuza deconspirarea ofiterilor de contraspionaj

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat ieri, la finalul sedintei Biroului Politic al formatiunii, ca membrii CNSAS ar trebui sa provina din randurile victimelor politiei politice, Parlamentul fiind cel care face aceste numiri. "PC este de acord cu deconspirarea ofiterilor de securitate. De asemenea, este de acord cu publicarea tuturor numelor, dosarelor si functiilor celor din Directia I si a VI-a care s-au ocupat de represiune in perioada comunista", a declarat Voiculescu. El a subliniat insa ca PC nu va fi "niciodata de acord cu publicarea numelor ofiterilor care au lucrat in contraspionaj, care au lucrat pentru interesele sigurantei nationale".