Convocarea forumului suprem de conducere liberala la jumatatea distantei intre Congresele ordinare a fost explicata diferit, de-a lungul ultimelor saptamani, de catre lideri PNL. Unii au spus ca PNL trebuie sa se adapteze noilor conditii date de intrarea Romaniei in UE, altii - ca trebuie sa se renunte la formula de alegere a conducerii pe lista.
Demisiile in bloc din PNL ale unor parlamentari si anuntul infiintarii de catre Theodor Stolojan si Valeriu Stoica a Partidului Liberal Democrat i-au facut pe liberali sa se intrebe: "Mai are rost sa facem Congres?". "Da! Pentru a legitima conducerea si pentru a modifica Statutul", a fost raspunsul dat de Tariceanu & compania. Odata mutata miza Congresului, liberalii s-au intunit de patru ori, in sedinte de peste patru ore, pentru a opera modificarile la Statut.
A rezultat o formula - stufoasa spun unii - cu 31 de membri ai viitorului Birou Politic Central, alesi uninominal: 30 de membri + presedintele partidului. Numarul vicepresedintilor a crescut de la 5 la 15, punandu-se accentul pe dezvoltarea regionala a partidului, dar si pe relatia externa a acestuia. Astfel, din cei 15, sapte vicepresedinti vor avea o reprezentare nationala, fiind responsabili pe domenii.

Batalia pentru vicepresedinti

Pentru postul de vicepresedinte politic, unicul candidat este liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, care va reveni la conducerea formatiunii dupa ce la Congresul din 2005 refuzase sa candideze, protestand in acest fel fata de votul pe lista. Cu toate ca nu s-a ferit sa-i atace direct pe premierul Tariceanu si pe oamenii din jurul lui (in special pe Bogdan Olteanu), Antonescu va deveni vice pe un post-cheie, care presupune relatia cu partidele din Romania, dar si cu seful statului.
Mult mai disputate vor fi cele doua locuri de vicepresedinte responsabil cu relatiile internationale si cel responsabil cu afacerile europene. Initial, cele doua domenii se contopeau, insa compromisul a fost solutia finala pentru a-i impaca pe fostul ministru de Externe Teodor Melescanu si pe actualul ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. S-a vorbit insistent in partid ca, daca Ungureanu nu prinde un post de vice, pleaca la PLD. Cu toate acestea, Ungureanu nu este sigur de acest post, contracandidat fiindu-i senatorul Adrian Cioroianu, un politician cu prestatie foarte buna la Parlamentul European.

Duel intre Orban si Olteanu

Surpriza de care avea ne-voie Congresul PNL pentru a atrage atentia s-a ivit miercuri, la finalul termenului de depunere a candidaturilor. Functia de vicepresedinte responsabil de comunicare parea adjudecata de liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban. Totul insa a luat o alta turnura in momentul in care Bogdan Olteanu a anuntat ca va can-dida impotriva lui Orban.
Situatia este cu atat mai surprinzatoare, cu cat Olteanu anuntase pe toata lumea ca se multumeste cu postul de presedinte al Curtii de Onoare si Arbitraj. Intrarea lui Olteanu in cursa pare a fi fost decisa de Tariceanu, care nu-l doreste pe Orban in functia de vicepresedinte, mai ales pe probleme de comunicare, iesirile publice virulente ale liderului liberalilor bucuresteni fiind de notorietate.

Stolojan: Congresul PNL este lipsit de miza

Liderul grupului de initiativa pentru infiintarea PLD, Theodor Stolojan, a declarat la un post central de televiziune ca el a lasat partidul cu cinci vicepresedinti, dar cu 20 la suta in sondaje, iar "dansii il fac acuma cu 15 vicepresedinti, dar sub zece la suta". "Pentru mine, pentru noi, acest congres nu are o relevanta, nu are o miza, decat ca se asaza niste lucruri in PNL in sensul acestei multitu-dini de posturi de vicepresedinti pe care si le-au scos la bataie (...). isi clarifica si ei clientela, ati va-zut, eu am lasat un partid cu cinci vicepresedinti, dar cu 20 de suta, dansii acuma il fac cu 15 vicepresedinti, dar un PNL sub zece la suta, deci diferenta e vizibila", a comentat fostul presedinte PNL.