Senatorii Comisiei juridice au stabilit ca presedintele si vicepresedintele Agentiei Nationale de Integritate nu trebuie sa fi fost membri ai partidelor si aliantelor politice timp de 3 ani inainte de a fi numiti in aceste functii.
Seria de amendamente propuse de Ministerul Justitiei si preluate de Peter Eckstein Kovacs (UDMR) mai contine si prevederea potrivit careia in functiile de presedinte sau vicepresedinte al ANI pot fi numite numai persoane care au cetatenie romana. De asemenea, senatorii au mai decis ca presedintele si vicepresedintele Agentiei Nationale de Integritate trebuie sa aiba studii superioare juridice sau economice atestate in conditiile legii. Comisia juridica a Senatului a mai stabilit ca presedintele si vicepresedintele ANI sunt alesi in urma unui concurs, ale carui conditii si procedura de organizare se stabilesc prin Regulamentul Agentiei. Senatorii au prevazut ca numirea in functie a candidatilor admisi pentru ocuparea functiilor de presedinte si vicepresedinte ANI sa se faca de catre Consiliul de Integritate in termen de 15 zile.
Potrivit unui alt amendament, propus de senatorii PRM Gheorghe Funar si Valentin Dinescu si votat de comisie, "este interzis ca personalul ANI sa-si exprime public opinia cu privire la cauzele aflate pe rolul Agentiei". La initiativa celor doi reprezentanti ai PRM, comisia a mai decis ca "personalul Agentiei are obligatia de a nu divulga datele sau informatiile la care a avut acces decat in conditiile legii". Aceasta obligatie se mentine si timp de 5 ani dupa incetarea activitatii, sub sanctiunea legii penale. (Carmen Corbu)