Monitorizarea facuta de societatea civila, reunita in Coalitia pentru un Parlament Curat, asupra candidatilor inscrisi in cursa electorala a dezvaluit ca foarte multi dintre aspirantii la un fotoliu de parlamentar au fost condamnati penal sau au fost cercetati pentru diferite infractiuni de-a lungul timpului.

Potrivit investigatiilor prezentate in ultimele zece zile de Alina Mungiu-Pippidi, presedintele Societatii Academice Romane, in numele CPC, Alianta PNL-PD are doi candidati ce au fost condamnati, iar PRM patru. PSD are in schimb numerosi politicieni cercetati penal. Monitorizarea CNC arata ca Ion Dumitru Puchianu (PD), a fost condamnat penal inainte de 1989 si ca in prezent este implicat in mai multe afaceri controversate. De asemenea, Mihail Vlasov (PNL) a fost condamnat pentru trafic de influenta ispasind peste un an de inchisoare in timpul regimului Ceausescu, dar a reusit sa anuleze sentinta din cazierul sau prin recurs extraordinar in anulare dupa 1990.

Peremisti cu trecut negru

Senatorul Dumitru Pop (PRM) a fost condamnat inainte si dupa 1989 pentru infractiuni economice, releva monitorizarea CPC. In anii '60 era directorul IFET Toplita (Harghita) si a fost arestat pentru complicitate la furtul unei cantitati de scanduri in valoare de mai multe zeci de milioane de lei, suma impresionanta pentru acea vreme. A fost anchetat in Bucuresti si ulterior repus in functie. Infiintarea unui lant de benzinarii pe amplasamente ilegale, una chiar in zona de siguranta a CFR, fara acceptul autoritatilor de mediu, i-au adus o condamnare penala in prima instanta de un an si sase luni inchisoare, de care a scapat datorita imunitatii parlamentare dobandite in 2000. Procesul a fost mutat si se judeca din nou la Brasov, iar condamnarea Tribunalului Mures a fost anulata.
Tot de la PRM, George Pruteanu, care a fost condamnat penal inainte de 1989 pentru furt calificat si neplata pensiei alimentare, a fost adesea demascat in revista "Romania Mare" ca infractor, ceea ce nu l-a impiedicat sa se inscrie in acest partid atunci cand nu a mai avut loc pe liste la PDSR.
Consilierul israelian al lui C.V. Tudor, Nati Meir, la inceputul anilor '90, a fost condamnat la 30 de luni de inchisoare pentru fals privind identitatea: "avocatul Nati Meir". In noiembrie 2000, intra din nou in atentia politiei israeliene, ca urmare a delictului de a fi introdus clandestin muncitori romani in Israel, declarati turisti.

Cercetati si iesiti basma curata

Printre cei cercetati penal, de-a lungul timpului, se afla si nume sonore. Astfel, Doru Ioan Taracila este legat de dosarul Jimbolia, fos-tul procuror general al Romaniei, Mircea Criste, solicitand chiar urmarirea penala a acestuia, dar Parlamentul a refuzat sa-i ridice imunitatea.
Totodata, secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a fost suspendat din functia de primar pentru abuz in serviciu in 2001, apoi in 2003 a fost amendat de Parchetul Judecatoriei Cluj si de Judecatoria Suceava cu amenda penala. Marcu Tudor, fratele presedintelui PRM, a fost implicat in scandalul "Tigareta 1", primul mare caz de contrabanda cu tigari ajuns in justitie, dar dupa cercetare, dosarul a fost solutionat cu neinceperea urmaririi penale. Fondator al Uniunii Vatra Romaneasca, deputatul PRM Vasalie Mois are 23 de procese pe rol impotriva sa (civile si penale), dintre care unul pentru ucidere din culpa a unui copil si ranirea altor 2 persoane intr-un accident rutier.
Aflat pe listele PSD, Teodor Maghiar a fost cercetat de Parchet in multe dosare penale in perioada 1996-2000 pentru ilegalitati in administrarea banilor publici, inclusiv pentru fraudarea votului (a fost surprins la alegeri introducand in urna 6 buletine de vot) fara insa a fi tras la raspundere, potrivit monitorizarii CNC, in vreun fel datorita influentei pe care o exercita in zona.