Concentrat pe relatiile europene: Viorel Hrebenciuc nu mai candideaza pentru functia de lider al deputatilor PSD
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a reiterat, joi, intr-o declaratie facuta pentru presa, intentia sa de nu mai candida pentru functia de lider al Grupului social-democratilor din Camera Deputatilor, subliniind ca se va concentra pe relatiile europene care pot ajuta Romania.
Negand vehement orice presiune care ar veni din partea conducerii PSD de a renunta la postura de lider de Grup parlamentar, Viorel Hrebenciuc a spus ca ‘‘este o decizie proprie‘, explicand, apoi, optiunea sa. "Sunt presedinte al Comisiei pentru afaceri europene, comisie comuna celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, calitate in care, din cauza faptului ca mai bine de 50 la suta din timpul meu l-am dedicat activitatii de lider de grup, nu am putut sa ma ocup, la nivelul a ceea ce am dorit, si de importanta functie care imi revine in privinta relatiile internationale. Avand in vedere ca Romania are scapari in atragerea de fonduri europene, dar si faptul ca prin Tratatul de la Lisabona se acorda un rol important parlamentelor nationale pentru elaborarea legislatiei europene, tinand seama si de experienta mea politica, de cunoasterea a lumii politice europene, cred ca pot fi util si eficient intr-un domeniu care m-a pasionat in anii cand am activat in calitate de sef al delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si Parlamentul European", a spus Hrebenciuc.
"Nu am probleme sa sun si sa nu mi se raspunda la telefon de diferiti importanti parlamentari europeni", a adaugat Hrebenciuc. El a mentionat faptul ca in octombrie va merge in Ucraina pentru a lua pulsul relatiilor romano-ucrainene, intr-un dialog cu Boris Tarasiuk, fost ministru de externe al Ucrainei, in prezent presedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului din aceasta tara.
Intrebat despre reprosurilepe care si le face cu privire la calitatea de sef al Comisiei pentru afaceri europene, Viorel Hrebenciuc a raspuns: "Trebuie sa recunosc ca nu am chemat niciun ministru, secretar de stat, in fata comisiei sa spuna de ce nu se absorb fondurile europene, ce franeaza aparitia proiectelor ori eligibilitatea celor realizate, nu am avut, din lipsa de timp, mai multe contacte cu lideri parlamentari europeni. Stiu, in acelasi timp, ca exista o birocratie destul de stufoasa la Bruxelles pentru a se evita coruptia, dar vreau sa stiu bine care sunt si alte frane interne care creeaza suspiciuni si deci intarzieri in derularea proiectelor deja eligibile". Hrebenciuc a precizat ca saptamana viitoare se va afla in capitala Belgiei pentru a deslusi mai bine ce anume franeaza competitivitatea proiectelor romanesti.
"Este treaba multa si necesara careia vreau sa ma dedic, caci eu, cand imi pun in obiectiv sa fac ceva, doresc sa dovedesc ca sunt eficient", a mai spus Viorel Hrebenciuc, care se arata uimit de cresterea importantei functiei de lider de Grup parlamentar acordata in dezbaterea politica interna.
"Sunt din anul 2000 lider de Grup parlamentar, dar pana la mine aceasta functie nu avea vreo relevanta deosebita, acum, insa, ea pare, cu toata activitatea intensa ce o presupune, a fi putin exagerata ca imagine. Poate prin prezenta mea am facut-o mai atractiva!", a mai spus Viorel Hrebenciuc.