Deputatii au reusit sa adopte ieri modificarile Codului Penal si cele ale Codului de Procedura Penala, dupa cateva saptamani de dezbateri si negocieri cu ministrul Justitiei. Atat Monica Macovei, cat si parlamentarii au facut compromisuri pentru finalizarea dezbaterilor si votarea legilor in conformitate cu cerintele UE.
Plenul Camerei a adoptat ieri, cu majoritate de voturi, modificarile Codului Penal si ale celui de procedura penala. Deputatii au reusit, in urma negocierilor de dinaintea plenului dintre Monica Macovei, liderii grupurilor politice si presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, sa adopte, in doar doua ore, prevederile pentru care n-a functionat compromisul. Ei au cedat in favoarea lui Macovei si au decis ca procurorii vor putea efectua interceptari fara mandat timp de 48 de ore, in loc de o zi cat stabilise Comisia Juridica, si vor avea la dispozitie tot atata timp pentru a se prezenta in fata judecatorului si a solicita autorizatie de interceptare. Durata interceptarilor unei persoane nu poate depasi 30 de zile, iar inregistrarile in spatiul public nu pot dura mai mult de 120 de zile. Interceptarile din spatiul privat au fost eliminate pentru "a se elimina abuzurile".

Multumita de varianta finala

Desi ministrul Justitiei spunea saptamana trecuta ca "modificarile actuale vor impiedica efectuarea urmaririi penale", Monica Macovei s-a aratat multumita de deciziile de ieri ale plenului Camerei. Mai mult, aceasta nu a reactionat deloc la criticile dure pe care i le-au adus, din nou, deputatii din Opozitie. Ea a spus ca prin modificarile aduse Codurilor s-a introdus raspunderea penala a persoanei juridice si s-a abrogat insulta si calomnia. Macovei a precizat ca modificarile la Codul Penal si la cel de procedura penala "vor intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in MO", dar ca prevederile de la "capitolul privind raspunderea penala a persoanei juridice vor intra in vigoare in 90 de zile, ca sa aiba timp persoanele juridice, firmele, companiile sa faca fata acestei noi prevederi".

Codul PSD va fi "rezolvat"!

Cu toate ca deputatii au respins ieri amendamentul privind prorogarea intrarii in vigoare a Codului PSD din 2004, pe motiv ca nu se poate amana intrarea in vigoare a unei legi de acum doi ani printr-un Cod din '68, Macovei a declarat ca Guvernul va actiona in consecinta. Ea a explicat ca prorogarea "se poate rezolva asa cum s-a rezolvat si prima oara amanarea".
Mai mult, Macovei a precizat ca acel Cod adoptat de pesedisti "nu poate fi aplicat in acest moment", pentru ca practicienii au dat foarte multe semnale negative. Totodata, ministrul Justitiei a spus ca va discuta cu Guvernul si cu juristii si ca se va lua o decizie in cursul acestei luni cu privire la amanarea sau chiar abrogarea Codului PSD.