Raluca Dumitriu si Marian Sultanoiu publica in Gandul un articol intitulat "Geoana a castigat Congresul mic. Nastase face rocada cu Ponta", pe care il puteti citi in continuare.
'Victor Ponta a anuntat, ieri, ca va candida la presedintia PSD, dupa ce Adrian Nastase s-a retras din competitia cu Mircea Geoana.
Principalul contracandidat al lui Mircea Geoana la sefia PSD, Adrian Nastase, a iesit, ieri, din sedinta Comitetului Executiv al partidului pentru a anunta ca se retrage din competitie. Suparat din cauza deciziilor pe care le-au luat pesedistii din tabara Geoana in legatura cu organizarea Congresului, Nastase a aratat ca nu mai candideaza pentru ca nu doreste sa fie "un figurant intr-un scenariu prost scris". Cateva ore mai tarziu, sustinatorul sau, Victor Ponta, a anuntat ca se va inscrie in cursa pentru presedintia PSD pentru ca "partidul are nevoie de alternativa". La randul sau, Miron Mitrea a precizat ca se gandeste serios sa nu mai candideze nici el si chiar sa nu participe la Congres.
• "Nu am de gand sa legitimez prin participarea mea la aceasta competitie, o competitie in care nu cred. Am o mult prea mare pretuire pentru mine insumi", a declarat Nastase, imediat dupa anuntul retragerii din cursa cu Mircea Geoana. Liderul social-democrat a precizat ca, la Congres, este posibil sa nu voteze pentru niciunul dintre candidatii la functia suprema si ca el nu este interesat de vreun alt post, urmand sa ramana simplu membru de partid. "Singura mea dorinta este ca partidul sa nu se desire, sa avem intelepciunea necesara pentru a ne recalibra mesajul, a adaugat Nastase.
• Victor Ponta a declarat ca va candida avand in vedere decizia lui Adrian Nastase de a se retrage din competitie: "Partidul are nevoie de alternativa. Cei care ma vor vota vor fi alaturi de mine pentru viitorul partidului. Nu-mi planuisem aceasta intrare in cursa, cred ca este necesar". Ponta a adaugat ca va incerca sa-si formeze o echipa, neavand preferinte pentru cineva din partid. "Nu fac echipa cu Marian Vanghelie", a mentionat el.

Congres la Romexpo

• Nemultumirile lui Nastase au legatura in primul rand cu deciziile luate, ieri, de Comitetul Executiv al partidului. Prima lovitura primita de gruparea anti-Geoana a fost stabilirea locului de desfasurare a Congresului la Romexpo. In sedinta, Adrian Nastase a insistat, potrivit unor surse interne, ca acesta sa fie Palatul Parlamentului sau Sala Palatului. Binevoitor, Mircea Geoana i-a explicat ca nu se poate pentru ca la Sala Palatului are loc, in aceeasi zi, Colegiul Director al PD-L, la care va participa si presedintele Traian Basescu. Pana la urma, chestiunea a fost transata prin vot. Geoana i-a indus insa in eroare pe adversarii sai, avand in vedere ca sedinta PD-L va fi la Palatul Parlamentului, nepunandu-se niciodata problema sa se desfasoare la Sala Palatului. "Am stabilit inca de acum o saptamana sa avem aceasta reuniune, nu are nici o legatura cu Congresul PSD. Daca ei au o intalnire, inseamna ca nu putem organiza si noi una in aceeasi zi? Nu s-a pus nici un moment problema sa tinem Colegiul Director la Sala Palatului", a declarat, pentru Gandul, liderul PD-L de la Senat, Traian Igas.
• "La Romexpo, o sa stau la prezidiu, o sa ma uit la tine si o sa-ti dau. Linistit", i-a replicat Marian Vanghelie lui Victor Ponta, in afara salii de sedinta, dupa ce acesta din urma i-a spus, in gluma, liderului de la Bucuresti: "Noi la Romexpo nu ne alergam. Doar la Sala Palatului". Ponta i-a spus apoi lui Vanghelie: "Voi fi in sala".

Raman 1703 delegati, din care 225 ai lui Vanghelie

• Inca un punct in favoarea gruparii Mircea Geoana s-a inregistrat atunci cand membrii Comitetului Executiv au discutat despre norma de reprezentare a delegatilor la Congres. In ciuda opozitiei puternice a lui Nastase si a sustinatorilor sai, pesedistii grupati in jurul lui Geoana au reusit sa valideze numarul de 1703 delegati, stabiliti de secretarul general al partidului, Liviu Dragnea.
Dintre acestia, 225 vor reprezenta organizatia Bucuresti, fiind, sub coordonarea lui Marian Vanghelie, voturi sigure in favoarea lui Geoana.
Adrian Nastase a criticat din nou decizia privind norma delegatilor, apreciind ca aceasta "valideaza fara nici un fel de criteriu cresterea la 225 a reprezentarii uneia dintre organizatii, dubland practic fara criterii aceasta participare". Nastase s-a suparat si pentru ca majoritarii lui Geoana au decis ca inaintea Congresului sa nu mai aiba loc, cum se intampla de obicei, o sedinta a Consiliului National, care ar fi trebuit sa aprobe materialele pentru Congres.
"Au venit cu un proiect de Statut de nicaieri, pe care l-a adus domnul Liviu Dragnea, fara ca, in sfarsit, comisia care trebuia sa pregateasca acest Statut sa se fi intrunit", a spus Nastase.

Vot pe echipa

• Mircea Geoana a reusit sa impuna si formula votului pe echipa, astfel incat, la Congres, se va vota, pe aceeasi lista, un presedinte, un prim-vicepresedinte, un secretar general si 15 vicepresedinti. Din Biroul Permanent al partidului vor mai face parte alti 15 membri. Contracandidatii sai voiau ca votul la Congres sa fie dat pe functii. Surse din partid au declarat pentru Gandul ca "echipa lui Geoana este in lucru".
"Sunt doar 15 locuri de vicepresedinti, iar batalia e mare. Singurele doua nominalizari sigure sunt ale doamnelor - Rodica Nassar si Ecaterina Andronescu". Printre ceilalti vor fi Ion Toma de la Olt, Ion Prioteasa de la Dolj, Gheorghe Nichita de la Iasi, Dan Nica si Constantin Nita de la Brasov. Pentru postul de secretar general este in carti Liviu Dragnea de la Teleorman. Potrivit surselor citate, postul de prim-vicepresedinte i-ar putea reveni lui Cristian Diaconescu sau lui Dan Nica.

Nastase, un simplu membru de partid, provincial

Dar Adrian Nastase, nu numai ca va ramane un simplu membru de partid, dar chiar va fi un simplu membru de partid, provincial. Actualul presedinte al Consiliului National tocmai a anuntat ca si-a luat bagajul si s-a mutat din organizatia bucuresteana a PSD in cea prahoveana, pe motiv ca se intelege mai bine, din punct de vedere uman si doctrinar, cu noii sai colegi de la Prahova. "Discutia este mai veche, nu s-a decis chiar asa, pe picior", a povestit Aura Vasile, secretar executiv al PSD Bucuresti.
"Am hotarat, dupa alegeri ca fiecare sa mearga in organizatia in care se afla colegiul unde a candidat. Si cum Nastase a candidat la Mizil, l-am intrebat atunci daca se muta. A spus ca nu stie ce sa faca, se mai gandeste. Acum a facut anuntul inainte sa discutam", a mai spus Aura Vasile.

Mazare del Rio si "un baiat din Dorohoi", alti doi candidati new entry

Daca, dupa amiaza, Nastase s-a retras din lupta pentru sefia PSD, ziua a inceput cu doua new entry in topul prezidentiabililor: Radu Mazare de la Rio si "un baiat de la Dorohoi", asa cum l-a prezentat presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.
Primul care a facut anuntul a fost seful CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, trimisul special al lui Mazare - aflat pe un car alegoric, la Rio de Janeiro, in carnaval. Constantinescu a anuntat ca Mazare are un gand serios "acela de a candida la presedintia partidului", iar el a venit la CExN ca sa depuna dosarul cu candidatura, primarului Constantei. Al doilea anunt a fost facut de Ion Iliescu. Presedintele de onoare al PSD a spus, comentand nou anuntata candidatura a lui Mazare, ca "lista e deschisa", el insusi urmand sa prezinte in Comitet scrisoarea primita de la "un baiat din Dorohoi", "un tanar" sustinut si de primarul din urbea natala. "Nu glumesc, e serioasa", s-a vazut nevoit Iliescu sa dea o tusa oficiala noii candidaturi. Andrei Dolineaschi, deputat PSD provenit chiar din colegiul 2, Dorohoi, a declarat doua ore mai tarziu pentru presa ca "tanarul" despre care vorbea Iliescu este putin suspendat din partid si ca "e putin cu capul".'