Comisiile de politica externa se vor reuni intr-o noua sedinta luni dupa-amiaza pentru a vota amendamentele aduse Strategiei Nationale de Aparare, parlamentarii urmand a transa prin vot si eliminarea din Stategie a referirii la campaniile de presa comandate de la capitolul vulnerabilitati.
"In legatura cu Strategia Nationala de Aparare, pentru ca au fost 10 - 12 amendamente foarte concrete si foarte serioase ne-am hotarat sa ne vedem luni, la ora 14.00 pentru a decide textual pe fiecare amendament in parte. Am abordat toate elementele care au fost abordate si in media, a fost o atmosfera constructiva si eu cred ca colegii nostri de la cele doua Comisii vor aduce contributii serioase atat pe probleme de politica externa cat si cateva consideratii pe care colegii nostri au dorit sa le faca vor fi introduse in aviz si vor pleca spre Comisia de Aparare", a precizat la finalul sedintei Comisiilor de politica externa presedintele Comisiei din Camera Deputatilor, Korodi Attila.
El a precizat ca amendamentele vizeaza zona geostrategica in care Romania este pozitionata, elemente pro-active care pot fi introduse in relatiile cu vecinii, dezvoltarea. "S-a abordat si problema vulnerabilitatilor la care probabil va fi un amendament sau doua, adica sunt convins ca luni avizul nostru va fi unul constructiv si va aduce imbunatatiri", a spus Korodi, citat de NewsIn.
Intrebat daca Comisiile ar putea elimina referirile la presa din Strategia Nationala de Aparare, Corlatean a subliniat ca cele doua Comisii exprima un aviz, care este consultativ, astfel ca pot face doar recomandari care sa mearga catre Comisiile de aparare, cele abilitate sa se pronunte pe fondul Hotararii CSAT privind Strategia.
"Subliniez in primul and ca cele doua Comisii exprima un aviz, Comisiile de aparare reunite adopta raportul pe fond. Noi vom face o recomandare pe care o vom transa prin vot saptamana viitoare. Exista o serie de colegi care sustin eliminarea acelor referiri, altii au o pozitie diferita", a spus senatorul.