Comisia insarcinata cu anchetarea faptelor presedintelui Traian Basescu este contestata de liderul democrat Radu Berceanu si de deputatul peledist Horatiu Buzatu. Acestia sunt de parere ca alegerea conservatorului Dan Voiculescu in fruntea comisiei ridiculizeaza intregul demers, dar si institutia parlamentului.
Decizia parlamentarilor de infiintare a unei comisii care sa ancheteze faptele lui Traian Basescu este, in opinia sefului PD Dolj, Radu Berceanu, ridicola, in conditiile in care alesii au demarat deja procedurile de suspendare a presedintelui si ar fi trebuit sa stie mai de mult care sunt faptele de care se face vinovat Basescu. Senatorul Berceanu a afirmat sambata la Craiova ca situatia seamana cu modul de actiune al procuraturii din vremea comunismului. "Nu se poate sa initiezi demersuri de suspendare a presedintelui pentru fapte grave si apoi sa spui ca trebuie sa facem comisie care sa afle faptele alea. Cam asa functiona si procuratura in anii ‘50. E ceva care frizeaza ridicolul", a declarat demnitarul.
Berceanu l-ar vedea pe Voiculescu la "mititica"
Berceanu e de parere ca "bomboana pe coliva" in aceste imprejurari e reprezentata de liderul conservator, Dan Voiculescu, desemnat presedinte al comisiei de ancheta. Ministrul transporturilor a aratat ca seriozitatea demersului e pusa sub semnul intrebarii de alegerea lui "Felix" in fruntea comisiei de ancheta, pentru ca s-a dovedit ca acesta a facut politie politica, si a precizat ca democratii ar putea face plangere penala impotriva lui Voiculescu. "Noi am facut declaratii olografe prin care am spus ca nu am facut politie politica. Scria acolo jos: atentie, declaratiile false sunt pedepsite de Codul Penal de la doi la sapte ani. S-a dovedit ca Voiculescu si altii au facut politie politica si nu s-a intamplat nimic. El ar trebui sa fie in puscarie si face comisii de ancheta. Procuratura vad ca nu ia masuri. Probabil trebuie sa facem noi plangere", a spus Berceanu.
Berceanu, acuzat ca o "mangaie" cand vine vorba de Basescu
Ca replica la afirmatiile lui Berceanu, liderul conservatorilor doljeni, Constantin Dascalu, a precizat ca verdictul de politie politica dat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii nu este definitiv si l-a sfatuit pe Berceanu sa se abtina de la declaratii pana la incheierea anchetei. In plus, Dascalu e de parere ca ministrul nu are curajul sa il traga de urechi pe presedintele Traian Basescu cand greseste. "Aceasta chestiune nu e definitiva si declaratiile domnului Berceanu mi se par hazardate, politicianiste si facute sa umple spatiul de ziar. Eu stiu ca e un om care are curajul raspunderii si nu inteleg de ce nu taxeaza derapajele presedintelui Basescu si o 'mangaie'", a spus Dascalu.
"Parlamentariada" in loc de mineriada
La fel de vehement in sanctionarea comisiei de ancheta infiintate in parlament a fost la sfarsitul saptamanii trecute si presedintele PLD Dolj, Horatiu Buzatu. Acesta a declarat ca actiunea de suspendare a presedintelui initiata de partidele de opozitie seamana mult cu lovitura pregatita fostului presedinte Emil Constantinescu prin mineriade. "Acum, la opt ani diferenta, se incearca din nou, dar daca in 1999 PSD a folosit minerii, acum incearca folosirea parlamentarilor. Acum nu mai avem o mineriada, acum avem o 'parlamentariada'", a spus Buzatu.
Deputatul a adaugat ca orice rezultat pe care l-ar putea avea ancheta condusa de Dan Voiculescu este lipsit de credibilitate tocmai pentru faptul ca liderul conservator a fost ales in fruntea comisiei.
Contestatie la Curtea Constitutionala
Liderul PD, Emil Boc, a anuntat ieri ca PD va contesta la Curtea Constitutionala infiintarea comisiei parlamentare de ancheta a sefului statului, intrucat, potrivit Constitutiei, acesta nu poate raspunde in fata unei comisii de ancheta, ci doar a parlamentului.
Boc a aratat ca, intr-adevar, potrivit Constitutiei, seful statului poate fi suspendat din functie, dar a precizat ca infiintarea unei comisii de ancheta care sa cheme presedintele sa dea raspunsuri in fata unei comisii a parlamentului este un procedeu neconstitutional.