O initiativa privind adoptarea unui cod al constructiilor prevede ca locuintele amplasate in zonele inundabile ale raurilor si in zonele de protectie sa fie demolate. Reprezentantii autoritatilor sustin ca pentru aceasta este nevoie de un inventar, dar ca locuintele din Lunca Dunarii sunt primele supuse acestui risc.
Primul cod autohton al constructiilor, aflat deocamdata la nivel de initiativa, prevede sanctiuni cu inchisoarea de la sase luni la trei ani pentru cei care executa lucrari fara autorizatie ori pe terenuri pentru care investitorul nu poseda titlu de proprietate. Tot dupa gratii pot ajunge si cei care demoleaza total sau partial monumente istorice fara avizul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Pentru aceleasi fapte, proiectul prevede si posibilitatea aplicarii de amenzi usturatoare. In prezent, pentru o constructie fara autorizatie amenda poate fi de zece milioane de lei vechi. Dupa intrarea in vigoare a codului, amenda minima ar putea fi de un miliard de lei vechi.
Alt punct al proiectului se refera la raspunderea civila care se poate aplica si rudelor de gradul intai in cazul proiectantilor componentelor proiectului tehnic de executie, specialistilor care verifica proiectele, expertilor tehnici si ale executantului. O astfel de masura nu ar fi aplicabila insa din punct de vedere juridic, sustin unii specialisti, care spun ca raspunderea constructorului este personala si nu se poate transfera catre rudele de gradul intai. Data la care codul constructiilor ar putea intra in vigoare ramane o necunoscuta, deocamdata, pentru ca initiativa este doar la nivel de propunere. Factorii de raspundere sustin ca proiectul va fi inaintat parlamentului pana la sfarsitul acestui an.
Despagubiri pentru casele legale
Prin noul cod, romanii nu vor mai putea folosi pentru constructia de locuinte o serie de materiale de constructie considerate periculoase. Astfel, nu se vor mai putea folosi azbocimentul, cartonul bituminat, care nu este protejat impotriva focului, precum si o intreaga gama de vopsele. Alta reglementare noua este si aceea ca toti cei care executa lucrari de constructie vor fi obligati sa asigure cladirile pe perioada executiei acestora.
Inundatiile din ultimii ani au pus in discutie si problema modului in care au fost alese zonele pentru constructiile din ultimele decenii. Codul stabileste ca toate constructiile civile sau industriale amplasate in zonele inundabile ale albiilor majore sau in zonele de protectie vor fi demolate. Specialistii in domeniu afirma insa ca, pentru punerea in aplicare a acestei prevederi, este nevoie de un inventar al locuintelor amplasate in zonele inundabile.
"Daca am vorbi la modul general, ar insemna ca toate casele din Lunca Dunarii sa fie demolate. Nu avem deocamdata o situatie a locuintelor construite in zonele inundabile. Va trebui sa facem un inventar si niste delimitari", a spus Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al Consiliului Judetean (CJ) Dolj. Acesta a mai afirmat ca exista posibilitatea ca proprietarii sa fie despagubiti, daca imobilele au fost ridicate legal, prin bunavointa autoritatilor: "Cei care si-au construit casele legal ar trebui sa primeasca despagubiri. In schimb, cei care au case construite ilegal nu vor primi nimic".
In fine, alt punct al codului, cu impact major asupra pietei constructiilor, dar si asupra celei imobiliare, vizeaza locuintele din mediul rural. In prezent, legislatia excepteaza de la controlul calitatii cladirile de locuinte si anexele gospodaresti in mediul rural si in satele ce apartin oraselor. Codul constructiilor va elimina aceasta prevedere.
Constructii desfiintate fara judecata
Unul dintre noile puncte ale codului se refera la introducerea certificatului de conformitate a constructiilor. Cele executate fara autorizatie pe domeniul public sau privat al statului vor fi desfiintate pe cale administrativa, fara sesizarea instantelor judecatoresti si pe chetuiala executantului.