Liberalii spun un "nu" categoric organizarii alegerilor anticipate pana la sfarsitul acestui an. Bogdan Olteanu spune ca si democratii impartasesc aceeasi opinie.
Tema alegerilor anticipate a devenit un fel de emblema a actualei coalitii de guvernare. Lansata de presedintele Traian Basescu la scurt timp dupa instalarea Guvernului Tariceanu, ideea organizarii unor alegeri inainte de termen este reluata de fiecare data cand PD se supara pe unul dintre colegii de coalitie. Desi nici cu UDMR nu sunt in relatii prea bune, democratii sunt vesnic nemultumiti de PC si vor neaparat sa-l scoata de la guvernare.
De fiecare data insa amenintarile au ramas la faza declarativa, intrucat anticipatele nu sunt oportune in acest an. Acest lucru a fost recunoscut la sfarsitul saptamanii trecute si de liberalul Bogdan Olteanu. "Pana dupa 1 ianuarie 2007, termenul stabilit pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, nici nu se pune problema unor discutii despre organizarea de alegeri anticipate si constituirea unui guvern minoritar", a declarat sambata, presedintele Camerei Deputatilor. El a spus ca decizia a fost luata la nivelul liderilor Aliantei care, in urma unei consultari pe aceasta tema au decis ca pana la sfarsitul acestui an nu se pune problema anticipatelor nici macar la nivel de discutie de principiu.
Guvernul minoritar nu e stabil
Principalul argument pentru pastrarea PC a fost acela ca in prezent nu exista certitudinea ca un guvern minoritar poate fi un guvern stabil care sa poata trece prin parlament legile prioritare pentru integrarea europeana.
"Problema este ca Alianta D.A. insumeaza 36% din parlamentari. Daca aveam 50%, guvernam singuri. Nu avem, nu guvernam singuri. Eu am mai spus-o si o mai zic: ne trebuie un guvern stabil. Pana la 1 ianuarie 2007 ne-am asumat o raspundere pe care trebuie sa o ducem la capat. Daca ar exista garantia ca un guvern minoritar ar fi un guvern stabil, s-ar putea discuta despre el. Eu nu am certitudinea ca un guvern minoritar, in acest moment, ar putea sa treaca prin parlament pachetul de legi privind integrarea", a explicat Olteanu. El a adaugat ca dupa ianuarie 2007 se pot lua si alte decizii politice.
Conservatorii raman la guvernare
PC exclude posibilitatea de a iesi de la guvernare inainte de primirea Romaniei in UE. "Cel putin pana la aderare, subiectul retragerii de la guvernare nu ar mai trebui reluat, pentru ca o eventuala iesire inaintea aderarii Romaniei la UE ar putea sa atraga comentarii negative la adresa noastra", a declarat sambata purtatorul de cuvant al conservatorilor, deputatul Bogdan Ciuca. In opinia sa, iesirea PC din executiv ar duce la o destabilizare a guvernului. "Atunci cand am intrat la guvernare, am facut-o pentru a oferi stabilitatea si sprijinul nostru in vederea integrarii europene. Este obiectivul asumat de toate partidele din coalitie, inclusiv de noi. Pentru ca ne-am asumat acest obiectiv, trebuie sa si ajungem in acel moment", a explicat Ciuca.
Precizarile vin dupa disputa creata saptamana trecuta de gestul conservatorilor de a desemna un candidat propriu pentru sefia Camerei Deputatilor. La momentul respectiv, democratii au avertizat PC ca, prin pozitia adoptata, se autoexclude de la guvernare. De cealalta parte, Dan Voiculescu a spus ca partidul sau trece in opozitie daca Alianta ii va cere acest lucru.