Dupa refuzul raspicat al PD de a nu vota Statutul minoritatilor nationale daca acesta nu este armonizat cu prevederile europene in materie si dupa impotrivirea mai veche a umanistilor fata de acest proiect, a venit randul liberalilor sa nu fie de acord cu pretentiile UDMR.

Initial, conducerea Aliantei PNL-PD a decis luni seara ca o comisie comuna sa formuleze pana la 20 decembrie amendamente la Legea Statutului minoritatilor nationale care sa acopere „integral“ observatiile, comentariile si recomandarile Comisiei de la Venetia. Purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, a precizat ca amendamentele formulate de comisie vor fi prezentate apoi la nivelul Coalitiei.
Intrebat daca PNL impartaseste punctul de vedere al PD referitor la amendamentele care trebuie aduse legii, Nicolaescu a raspuns: „Eu vorbesc de CNC al Aliantei, nu de PNL sau PD, care, in urma discutiilor a decis sa realizeze amendamente care sa acopere integral recomandarile Comisiei de la Venetia. Daca vorbim de Alianta, lucrurile sunt foarte clare. Asta inseamna ca si PD, si PNL isi insusesc acest punct de vedere“.
Referitor la declaratiile liderului UDMR, Markó Béla, care l-a invitat pe presedintele PD sa se retraga din Coalitie daca „nu-si poate respecta propria semnatura“ privind sustinerea Statutului minoritatilor, dupa ce Boc a conditionat sprijinul PD fata de aceasta lege de acceptare a unor amendamente, Nicolaescu a apreciat ca sunt „mici excentricitati“, pe care unii dintre membrii Coalitiei le au „in momente putin mai tensionate“.

Comisie PNL-PD pentru amendamente

La randul lor, liderii Coalitiei au decis tot luni seara, dar mai tarziu, ca liberalii si democratii sa formeze o comisie mixta care sa formuleze amendamentele Aliantei la Statutul minoritatilor pe baza recomandarilor Comisiei de la Venetia.
Deputatul democrat Cristian Radulescu a declarat, dupa sedinta conducerii Coalitiei, ca liderii partidelor majoritatii au incheiat un protocol de sustinere a acestui proiect de lege si privind introducerea in textul proiectului a recomandarilor de la Venetia.
„Amendamentele pe care UDMR le-a formulat deja acopera o buna parte a recomandarilor Comisiei de la Venetia, dar cred ca mai pot fi formulate unele amendamente pe baza acelorasi recomandari. De aceea, se formeaza o echipa mixta a PNL-PD, care va redacta pana la inceputul saptamanii viitoare respectivele amendamente“, a precizat Radulescu.

Markó Béla, suparat pe colegii de Coalitie

Liderul UDMR Markó Béla a afirmat ca pozitia diferita pe care PD o are pe aceasta tema „risca sa bulverseze intelegerea de pana acum a liderilor Coalitiei“.
„Asteptam opinia si motivele PD, precum si parerea democratilor fata de amendamentele UDMR formulate pe baza recomandarilor Comisiei de la Venetia“, a subliniat Markó Béla. El a admis faptul ca s-a suparat pe colegii de Coalitie, „intrucat intr-o viata politica normala cuvantul dat este foarte important“.
„Noi avem o intelegere a presedintilor partidelor Coalitiei pentru sustinerea Statutului minoritatilor in forma Guvernului si nu stiu sa se fi schimbat ceva de atunci. Consider ca reprezentantii Coalitiei trebuie sa aiba forta de a impiedica eventualele tensiuni care ar putea aparea pe baza acestui proiect de lege“, a completat Markó Béla. Referitor la prevederile din Statutul minoritatilor care sunt contestate de PD, Markó Béla a spus ca UDMR a prevazut un acord obligatoriu al Consiliului minoritatilor si ca in opinia lui acest acord obligatoriu nu ar trebui sa se numeasca drept de veto. „Nu suntem de acord cu cei care vor sa transforme acest acord obligatoriu intr-un aviz consultativ“, a mai spus presedintele UDMR.
Pana lunea viitoare, reprezentantii PUR vor formula de asemenea propriile amendamente la Statutul minoritatilor pe baza recomandarilor Comisiei de la Venetia.

La sfat cu europarlamentarii romani

Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a intalnit ieri la Bruxelles cu parlamentarii romani observatori in Parlamentul European si a discutat cu acestia despre Statutul minoritatilor nationale, pornindu-se de la principiul ca aprobarea acestui document nu reprezinta o conditie pentru aderarea Romaniei la UE, dar face parte din categoria promisiunilor guvernamentale. Grupul liberal l-a informat pe premierul Tariceanu ca intentioneaza ca, prin Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa, sa propuna inlocuirea in raportul Moscovici a sintagmei „autoguvernare“ cu „autonomie culturala“.