Opozitia din Senat devine pe zi ce trece tot mai bine inventiva in tergiversarea dezbaterii noului Regulament al acestei Camere. Plenul de ieri a inceput prin minute bune de discutii initiate de PSD si PRM pe tema votului de marti, pe motiunea simpla, cand pe liste nu au aparut unii senatori prezenti in sala si care au votat. O data respinsa propunerea reluarii votului pe motiune, Opozitia si-a trimis reprezentanti care au vorbit despre regulament timp indelungat.
Astfel, senatorii Liviu Bindea (PRM) si Antonie Iorgovan (PSD) au tinut discursuri de cate o ora fiecare, in care au argumentat neconstitutionalitatea prevederilor proiectului. Parintele Constitutiei chiar a venit la tribuna cu cinci manuale de drept, pentru a-si argumenta „stiintific“ expunerea.
In final, s-a trecut la dezbaterea primului amendament respins din raport, nu insa inainte de a se lua o pauza procedurala pentru consultari in grupurile parlamentare.
De altfel, situatia se va desfasura in zilele urmatoare in aceeasi maniera, deoarece Opozitia intentioneaza sa trimita la tribuna fiecare semnatar al unui amendament respins, fiecarui vorbitor alocandu-i-se cate doua minute.

Contre procedurale in Camera Deputatilor

Deputatii Coalitiei guvernamentale au incercat ieri dupa-amiaza sa impuna dezbaterea cu cel putin o ora mai devreme a Regulamentului Camerei, trecand peste sesiunea dedicata voturilor finale asupra legilor discutate in aceste zile si peste hotararea de luni a Biroului Permanent si a Comitetului Ordinii de Zi. Cristian Radulescu (PD), Crin Antonescu (PNL) si Marton Arpad (UDMR) au invocat fie lipsa cvorumului de lucru necesar pentru voturile finale, fie intelegerea reala dintre Putere si Opozitie care stabilisera ca dezbaterile la Regulament sa inceapa miercuri dupa-amiaza. In replica, pesedistii Valeriu Zgonea, Miron Mitrea, Victor Ponta, Valer Dorneanu, Eugen Nicolicea si Viorel Hrebenciuc, au pledat, pe rand, pentru respectarea programului stabilit de conducerea Camerei, dorind astfel sa se amane cat mai mult momentul inceperii dezbaterilor la Regulamentul care-l poate schimba pe Adrian Nastase din functia de presedinte al deputatilor. In cele din urma, deputatii PSD au avut castig de cauza, dezbaterile la Regulament trecand in plan secund.
In ciuda eforturilor PSD, dezbaterea Regulamentului Camerei a inceput ieri, dar numai cu ora inainte de terminarea programului de lucru al deputatilor.