Claudiu Saftoiu relateaza, intr-un editorial publicat de "Jurnalul National", momentul demisiei din functia de director al SIE, gest care ar fi fost facut la solicitarea presedintelui Traian Basescu. "Era ora 11:30. La 19 martie 2007. Exact in dimineata zilei in care Adevarul a publicat stenograma audierii mele la comisia lui Dan Voiculescu", scrie Saftoiu. El precizeaza, totodata, ca nu s-a intalnit niciodata cu Dan Voiculescu - "nici atunci, nici pana azi".
Referindu-se la audierea din comisie, Claudiu Saftoiu mentioneaza ca a spus lucruri care ulterior au fost "confirmate cu varf si indesat ca fiind adevarate si obligatoriu de aflat de multa lume interesata". "Am traversat distanta mereu lunga dintre usa si biroul impresionat al presedintelui Romaniei. M-am asezat la locul rezervat pentru audienta. Presedintele meu era imbracat neoficial. Camasa deschisa la culoare. In dreapta eternul televizor, pe un canal de stiri. Stiri, stiri, stiri. In rest, splendoarea locului. De care s-au bucurat la rand toti alesii supremi. 'Propun doua variante de criza mediatica, domnule presedinte', am spus. Prima varianta: 'Sa initiem un demers referitor la reformarea serviciilor de informatii romanesti, cat priveste interceptarile legale desfasurate de entitatile nationale de informatii. Stiti bine: in Europa exista permanent o discutie serioasa despre interceptarile ilegale, care ajunge mereu pe prima pagina. Pentru ca priveste libertatea cetatenilor protejati de institutiile nationale de securitate. Noi chiar trebuie sa facem ceva. Aici, la noi. Si putem! In folosul cetatenilor si spre protejarea lor in primul rand'. 'Da', imi spune presedintele. 'Acum, a doua varianta pe care v-o propun, domnule presedinte: Demisionez'. Presedintele Romaniei: 'De ce nu ai inceput cu prima varianta? Da-ti demisia!... Da-ti demisia! Tot mandatul meu de presedinte voi avea o problema din cauza lui Claudiu Saftoiu!'", relateaza fostul sef al SIE.
"Cum? Cum? M-am ridicat. I-am intins mana si am spus instinctiv 'la revedere'. M-a privit drept. Cu intensitate. Privea dur. Decisiv. 'La revedere.' Probleme din cauza mea? Doar am vorbit despre serviciile secrete prin 2004, la un moment dat. Domnule Basescu, ati acceptat ca PNR sa intre in PD! Partidul lui Magureanu, omul care ne-a batut, la Revolutie!! De ce? Dumneavoastra ori sunteti cu romanii, ori cu rusii, ori cu americanii? Atunci a zis ca nu e nici o problema)", mai scrie Claudiu Saftoiu. El adauga ca aceste lucruri si le amintea in timp ce ii strangea mana pentru ultima oara "celui mai puternic barbat" pe care l-a intalnit in viata sa de 38 de ani.