Directorul adjunct al agentiei de presa ITAR TASS, jurnalistul Mihail Gusman, l-a ironizat pe presedintele Traian Basescu, intr-o emisiune la Radio Ecoul Moscovei, facand referire la oraselul natal al acestuia din Dobrogea, la vinul Murfatlar, la mentalitatea sa de vaporean, la campania impotriva cainilor fara stapan, a demolarii chioscurilor, dar si la privirea presedintelui.
La Radio Ecoul Moscovei, in seara zilei de 5 ianuarie, s-a discutat despre presedintele Basescu, iar tema muzicala Bond a deschis emisiunea. Moderatorul a subliniat inca de la inceput ca Basescu a castigat "pe muchie de cutit" al doilea mandat la Cotroceni, fix in anul in care Romania comemora 20 de ani de la Revolutie, a relatat, vineri, Realitatea TV.
Invitat in studio a fost directorul adjunct al agentiei de presa ITAR TASS, Mihail Gusman. Acesta a amintit ca despre Traian Basescu se scrie in presa rusa ca ar fi "dusmanul secret al Moscovei", iar moderatorii au completat ca s-a scris acest lucru pentru ca a spus despre Romania si Republica Moldova ca sunt "doua state, un singur popor".
Portretul "eroului vremurilor noastre", schitat de moderatori si invitat, a inceput cu localitatea natala a sefului statului roman
"Traian Basescu s-a nascut intr-un satuc la marginea marii, in Republica Socialista Romania. Am spus un satuc?. Pai, ce am numi noi un satuc, e un orasel in toata regula pentru romani. Murfatlar. Ce-a fost mai intai? Catunul-orasel unde s-a nascut Traian Basescu sau vinul Murfatlar? Bun vin, la vremea lui", conchid jurnalistii rusi, iar spre final ajung la concluzia ca Traian Basescu este carismatic, conform Realitatea TV.
Directorul adjunct al agentiei de presa ITAR TASS, Mihail Gusman, si moderatorii emisiunii au discutat si despre campania impotriva cainilor fara stapan declansata de Traian Basescu in timpul mandatului de primar al Capitalei.
"Traian Basescu, in calitate de primar, a curatat orasul de maidanezi, doar erau cam 300.000 prin oras, mai rai ca lupii si peste o mie si jumatate de oameni muscati de cainii cu pricina in fiecare luna. Si vine Brigitte Bardot sa ii salveze si, surpriza, primarul se angajeaza sa ii urce pe toti intr-o garnitura de tren, in cele mai bune conditii, ca sa ii ia cu ea in Franta", au spus ziaristii rusi.
Mihail Gusman, fost marinar la randul sau, s-a intalnit de doua ori cu Traian Basescu, in vremea in care era primar, pentru interviuri.
"Pentru Basescu, Bucurestiul era o corabie. A ordonat ca orasul sa fie curatat de cainii vagabonzi si de chioscuri. Cred ca daca avea puterea ar fi dat comanda sa fie lustruite si toate clantele de la usile de intrare in institutiile publice. Totul trebuia sa fie ca pe punte", a sustinut Gusman.
El a adaugat ca Basescu este un personaj iubit de mase, cu un limbaj accesibil, direct si frust, dar ca, fiind fata in fata, ochii ii fugeau. "Cand ma privea in ochi, ma gandeam ca se uita la mine doar cu stangul. Sau cu dreptul, dupa cum inclina capul", a spus Mihail Gusman.
Participantii la emisiune mai discuta si despre episodul "copilul din campania electorala", "telefonul mobil luat unei jurnaliste" sau "tiganca imputita".
Emisiunea se incheie cu concluzia ca Traian Basescu este un politician complex al vremurilor noastre, fin cunoscator al schimbarilor in mentalitatea electoratului, dar mult prea adancit in atitudinea antiruseasca.