Conservatorii sint considerati a fi "imorali". Aceasta eticheta a fost cistigata de PC in urma mai multor crize politice care au zdruncinat din temelii Coalitia. In ciuda acestui fapt, oamenii lui Voiculescu par fi elementul esential in pastrarea echilibrului pe scena politica nationala.

In discursurile politicienilor din Alianta D.A. a fost reintrodusa ideea conform careia PC este un partid imoral. Certurile dintre liberali, democrati si conservatori nu reprezinta o noutate. E drept si ca dupa ce timp de mai multe luni s-a vorbit despre necesitate organizarii alegerilor anticipate, ca mijloc de a scapa de "solutia imorala", a existat si un scurt moment in care s-a crezut ca lucrurile s-au linistit in interiorul Coalitiei de guvernare. Perioada de liniste a fost intrerupta insa de o defectiune aparuta in cadrul Consiliul Judetului Galati. Este stiut ca liderii Aliantei locale au decis sa suspende protocolul de colaborare cu Partidul Conservator. Co-presedintii Aliantei D.A., liberalul Victor Paul Dobre si democratul Mircea Nicu Toader, au luat aceasta decizie in urma pierderii unei functii de vicepresedinte al CJ. Acum lucrurile par ca s-au linistit in cadrul Coalitiei. In urma unor discutii purtate de mai-marii de la Centru s-a decis ca reprezentantii PNL, PD si PC sa caute o solutie legala de repetare a votului. Pentru a vedea daca oamenii lui Durbaca vor colabora cu Alianta, iubitorilor de spectacol politic nu le mai ramine decit sa astepte. Din punctul nostru de vedere, asteptartea nu va fi lunga.

Rolul Partidului Conservator

In momentul in care apar crize majore pe scena politica, nationala sau locala, cei afectati cauta un vinovat. Daca facem referire la cele intimplate in Galati in ultimele zile, democratii si liberalii joaca rolul pacalitului, iar conservatorii pe cel al jucatorului "smecher". Tocmai pentru ca PC este acuzat de imoralitate, am incercat sa intelegem care este pozitia partidului condus de Dan Voiculescu si cit va mai rezista pe scena politica. Analistii independenti considera ca Partidul Conservator îndeplineste pe scena politica rolul unui partid „tampon“. Pe de o parte, asigura majoritatea necesara guvernarii. Pe de alta parte, PC atenueaza frictiunile dintre partide, fie ca este vorba despre cele dintre putere (Alianta D.A.) si opozitie (PSD), fie ca este vorba despre frictiunile din interiorul coalitiei, dintre PNL si PD. Partidul Conservator este obligat sa joace rolul de arbitru pentru ca nu are un nucleu electoral stabil, care sa-i asigure un viitor politic parlamentar. Pentru a rezista, conservatorii au fost nevoiti sa recurga la aliante politice conjuncturale. Cum nici unul dintre partidele de la guvernare nu vrea sa renunte la mindria prosteasca, partenerul „imoral“ ramine cel care înclina balanta. Este adevarat ca Romania ar fi ajuns într-o stare de blocaj politic daca Partidul Conservator nu ar fi „tradat“ si nu ar fi trecut în barca Aliantei. Pe de alta parte, daca Partidul Conservator, alaturi de PSD, nu ar fi insistat asupra dezastrelor cauzate de inundatii, am fi avut acum anticipate. Partidul Conservator nu a facut decit sa-si urmareasca interesul, dar in acest fel s-a reusit evitarea unei crize politice majore. Aceiasi analisti considera ca Partidul Conservator va continua sa fie etichetat drept „solutia imorala“ si va ramine printre formatiunile codase în ceea ce priveste intentia de vot. Insa Partidul Conservator va disparea doar atunci cind democratia din tara noastra se va maturiza.

"Solutie imorala" si la Galati

Unul dintre politicienii locali care sustin ca PC este un monument de imoralitate politica este deputatul Emil Strunga. Si pentru a avea o imagine clara a celor intimplate in CJ Galati, i-am adresat citeva intrebari parlamentarului galatean.

Reporter: Domnule deputat, cum a fost posibil ca Alianta sa piarda un scaun de vicepresedinte al Consiliul Judetului Galati?

Emil Strunga: Ca sa fiu sincer, eu am fost impotriva formarii Coalitiei de la Galati. Aveam o pozitie diferita fata de cea a colegilor din Alianta in ceea ce priveste colaborarea cu Partidul Conservator (PUR la acea vreme). Pentru ca tendinta generala a fost cea pe care o cunoastem cu totii, am trecut peste punctul meu de vedere. La acea vreme eram consilier judetean si am participat la constituirea Consiliului Judetului. Pot sa va spun ca relatia din interiorul Coalitie a fost buna toata perioada in care am fost membru al CJ. Se organizau intilniri periodice in care se faceau aprecieri comune si se rezolvau problemele discutate. Din acest motiv a fost surprinzatoare defectiunea intervenita la nivelul Consiliului.

R: Chiar nu a existat nici un semn care sa anunte cele intimplate in CJ?

E.S.: Nu ne asteptam pentru ca a mai existat o situatie asemanatoare. Dupa plecarea presedintelui PNL, Victor Paul Dobre, la Ministerul Administratiei si Internelor, in functia de vicepresedinte al CJ a fost aleasa Marcela Sighinas. In acel moment nu s-a intimplat nimic, a mers mai bine decit ne-am asteptat.

R: Totusi, cine a provocat defectiunea Coalitiei?

E. S.: Dupa cele intimplate in Consiliu am aflat niste lucruri care complica situatia. Durbaca a avut mai multe runde de negocieri cu social-democratii Chebac si Gogoncea. Nu inteleg de ce acum conservatorii neaga ca au tradat. Cred ca totul s-a datorat unei lipse de atentie din partea noastra. Nu s-a mai procedat la o discutie prealabila. Noi, cei din Alianta, am crezut ca lucrurile vor functiona in mod natural, dar nu s-a intimplat asa.