Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a facut publice primele rezultate ale numararii "capetelor" de functionari publici din judetul Dolj. Din inventarierea bugetarilor doljeni intocmita de guvernul din teritoriu in aceste zile reiese ca aproximativ 2.000 de functionari vor fi trimisi acasa.
Cifrele sunt provizorii si, dupa cum a explicat prefectul Georgescu, au fost calculate pe baza comunicarilor verbale intre institutia pe care o conduce si autoritatile si administratiile publice locale din Dolj. Trebuie spus ca nu intra sub incidenta Ordonantei nr. 63/2010, implicit nici in socotelile lui Georgescu, institutiile de asistenta sociala finantate din bugetele locale, cele din invatamant si sanatate, dar nici institutiile publice care se autofinanteaza chiar daca au fost infiintate prin hotarari de consilii locale. Altfel spus, prefectul de Dolj nu a luat in considerare angajatii din cadrul unor servicii cum este Salubritatea din subordinea Primariei Craiova, Regia de Transport sau RAADPFL. Georgescu a ajuns la concluzia ca nu trebuie analizate institutiile cu autofinantare, dupa ce a primit din partea Ministerului Administratiei si Internelor fundamentarea Ordonantei nr. 63.

Prefectura vrea sa "taie" tot ce prinde

Dintr-un total de 7.676 de posturi la primariile din judet si institutiile publice locale finantate de la bugetul de stat, ar trebui sa ramana in serviciu 5.644 de functionari, potrivit calculelor intocmite de Prefectura Dolj. Cea mai mare parte din cele aproximativ 2.000 de posturi care se restructureaza sunt la Consiliul Judetean (CJ) Dolj si la Primaria Craiova. In serviciul administratiei judetene, atat in aparatul propriu, cat si in institutiile din subordine, prefectul Georgescu a calculat 2.070 de functionari. Dintre acestia, CJ Dolj trebuie sa ramana cu 1.232 de posturi in total. Municipalitatea craioveana are, exceptand institutiile amintite mai devreme, 2.114 angajati. Potrivit socotelilor prefectului, ar trebui sa concedieze 976 de persoane. Restructurarea nu ocoleste nici primariile de comune din judet. La Cetate, spre exemplu, unde sunt 96 de angajati la primarie, ar urma sa fie concediate 62 de persoane. Primaria Ostroveni are 59 de posturi in prezent, insa, potrivit prevederilor ordonantei, trebuie sa reduca din personal pana la un maximum de 33 de functii.
Vorbind despre reforma in administratia locala, Eugen Georgescu s-a declarat pregatit si pentru situatii mai neobisnuite sau mai putin cunoscute. "Este posibil ca unii functionari sa figureze ca lucrand la un departament care are legatura cu invatamantul, dar sa fie platiti din alt capitol bugetar. Cei aflati in astfel de situatii vor fi inclusi in categoria celor care vor pleca", a spus prefectul de Dolj.