Deputatii au decis marti ca toti cei care isi vor depune la alegerile parlamentare sa fie obligati la constituirea unui depozit in contul Autoritatii Electorale Permanent. Valoarea acestei garantii este echivalenta cu cinci salarii minime brute pe tara. Deputatul PSD Anghel Stanciu a motivat ca prevederea are rolul de a-i descuraja pe "aventurieri" ti pe cei care vor "sa se joace de-a alegerile ti de-a politica". "Scopul acestui depozit, inclusiv pentru candidatii independenti, este acela de a-i responsabiliza pe candidatii care vor sa se joace de-a alegerile. Depozitul acesta exista in toate tarile. Daca a cattigat i se dau banii inapoi candidatului, daca nu - la revedere!- ii pierde ti ii cattiga statul", a spus Anghel Stanciu.
Deputatii PRM au sustinut de la tribuna Camerei ca aceasta prevedere este neconstitutionala, iar deputatul Lucian Bolcat i-a acuzat pe social-democrati ca tranzactioneaza exercitarea drepturilor prevazute in Constitutie pe 5 salarii, pe 3 salarii sau pe 10 salarii. "Nu ma mira ca PNL face o asemenea tranzactie. Ca PD-L achieseaza la aceasta chestiune este treaba lui. Dar oare nu mai exista un partid social-democrat care sa se preocupe de soarta ti drepturile oamenilor independent de avere?", a afirmat Bolcat.
In cadrul dezbaterilor, pretedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, in numele deputatilor liberali, ca PNL renunta la orice fel de cautiune. "Pentru ca exista in mod evident o temere ca acest articol va fi contestat la Curtea Constitutionala, noi, reprezentantii celor bogati dupa cum considera domnul Bolcat, vom sustine renuntarea la orice fel de cautiune", a afirmat Bogdan Olteanu.