Primul lider european care l-a felicitat pe Traian Basescu pentru victoria in alegeri a fost presedintele Frantei, Jacques Chirac. Acesta i-a trimis ieri lui Basescu o scrisoare in care ii adreseaza “sincere felicitari“ si il asigura de sprijinul tarii sale pentru aderarea la Uniunea Europeana.
“Tin sa va asigur de vointa Frantei de a-si mentine sustinerea fata de integrarea europeana a Romaniei in ianuarie 2007“, se afirma in mesajul Presedintiei franceze. In plus, seful statului francez isi exprima satisfactia in legatura cu “noua si fructuoasa perspectiva de colaborare“ in vederea organizarii reuniunii la varf a Francofoniei la Bucuresti in 2006.
De semnalat ca scrisoarea lui Chirac vine la o numai o zi dupa ce Traian Basescu a insistat asupra prioritatilor sale de politica externa, care au ca punct central consolidarea relatiilor cu SUA si Marea Britanie. In urma cu doi ani, Jacques Chirac a criticat Administratia de la Bucuresti pentru sprijinul acordat SUA in timpul interventiei in Irak, afirmand ca Romania ar fi bine sa se afle in tabara europenilor, si nu in cea americana.