Consiliul Judetean Dolj a semnat un contract de certificare ISO a institutiei pentru un pret de cinci ori mai mare decat al pietei, sustine consilierul judetean Dan Paloiu.

Un nou scandal se prefigureaza la Consiliul Judetean Dolj, cu privire la cheltuirea banului public, dupa ce un consilier judetean a facut publice, in sedinta de ieri a forului din care face parte, amanunte ale unei recente afaceri referitoare la implementarea normativelor ISO 9001 privind managementul calitatii in aceasta institutie.

Contract de 41.645 de lei

Pe 6 august, administratorul public al judetului, Alin Mitrica, acela care detine si functia de secretar general al PSD Craiova, a facut publica incheierea de catre Consiliul Judetean Dolj a unui contract de implementare a sistemului de management al calitatii ISO 9001/2008. "Avand in vedere faptul ca ne aflam in criza economica si ca la guvern se vorbeste zilnic despre restructurare in administratia publica, implementarea ISO 9001 ne permite sa avem o viziune mai clara despre modul in care personalul consiliului judetean este incarcat cu sarcini de serviciu, isi exercita atributiile in mod corespunzator, iar aceste atributii sunt suficiente pentru a ocupa timpul afectat muncii pe zi, pe persoana. In acelasi timp, ne ajuta sa fluidizam circulatia documentelor intre directiile si serviciile CJ si, totodata, poate fi un factor de plus-valoare in momentul in care depunem proiecte europene sau ne implicam in anumite activitati care presupun existenta unui astfel de sistem de management al calitatii", explica Alin Mitrica intr-o intalnire ad-hoc cu reprezentantii mass-media.
Administratorul public al judetului preciza cu aceeasi ocazie: "Contractul privind implementarea ISO 9001 are valoarea de 41.645 de lei, iar perioada de implementare este de 65 de zile. Licitatia a fost castigata de SC PROSIM CONSULT, acreditata RENAR. Contractul s-a incheiat pe 1 iulie si a si inceput implementarea proiectului".

"Stie cineva de ce am platit asa de multi bani?"

La sfarsitul sedintei de ieri a Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Dan Paloiu (PD-L) a luat cuvantul pentru a prezenta amanuntele unei afaceri care scartaie serios. Mai intai, se pare ca n-a fost vorba de nici o licitatie. "Implementarea ISO 9001 e foarte buna, dar mi s-a parut iesita din comun vizavi de pretul la care ne-am angajat sa o facem. De ce spun acest lucru? In primul rand, nu a fost o licitatie, ci o incredintare directa, fiind vorba de o suma sub 15.000 de euro. Apoi, stiu ca s-au trimis trei cereri de oferta catre trei societati. De la doua s-au primit raspunsuri: unii au spus ca nu pot s-o faca pentru ca sunt departe, iar altii ca sunt in concediu. Asa ca s-a decis sa facem aceasta implementare a ISO 9001 cu cea de-a treia firma contactata - PROSIM CONSULT", a spus Paloiu.
Consilierul judetean a aratat apoi ca pretul la care institutia din care face parte a acceptat sa incheie contractul este enorm: "Mi s-a parut pretul foarte mare - 41.645 de lei. De aceea am cerut de la alte institutii care se ocupa cu aceasta implementare ISO niste contraoferte. Si am primit cateva, rar depasesc suma de 2.000 de euro pentru acelasi numar de salariati, in conditiile in care noi am dat 10.000 de euro".
Firma cu care a incheiat contractul CJ Dolj pare sa aiba un singur angajat, pe patroana, care este si directoare. "Am cautat firma PROSIM CONSULT, sa iau legatura cu ei, ca sa ma lamureasca. La adresa la care ei figureaza, anume in strada Horia, nu mai sunt de gasit. Am aflat ca firma are un asociat, un administrator si un angajat, care sunt una si aceeasi persoana, Turculeanu Diana. Consiliul Judetean Sibiu a facut aceasta implementare, plus certificarea ISO - deci mai mult decat noi - cu 4.800 de euro. Mi s-a parut cam mult 10.000 de euro pentru noi. Stie cineva de ce am platit asa de multi bani?", a incheiat Dan Paloiu cu o intrebare retorica.

Oferte in jur de 2.000 de euro

Potrivit contraofertelor obtinute de consilierul Paloiu, firma ISODIRECT a cerut pentru aceeasi implementare a ISO 9001 numai 1.790 de euro, fara TVA. O alta firma care se ocupa cu implementarea de astfel de standarde privind managementul calitatii - PRO ISO CONSULTING - a inaintat o oferta pentru suma totala de 2.100 de euro.
"Prin altcineva, care a reusit sa ia legatura chiar cu firma PROSIM CONSULT (cea cu care CJ Dolj a incheiat contractul pe 10.000 de euro-n.r.), am obtinut o oferta de 3.900 de euro, ce include atat implementarea, cat si certificarea ISO, respectiv circa 2.000 de euro doar pentru implementare, adica de cinci ori mai putin decat a platit Consiliul Judetean Dolj. Nu mi se pare deloc in regula", sustine Dan Paloiu.
Vizibil deranjat de acuzatiile care ar plana asupra subalternului sau, Alin Mitrica, acela care s-a ocupat de contractul privind implementarea ISO, presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, care este si presedinte al PSD Dolj, i-a raspuns pedelistului Dan Paloiu: "O sa ne aplecam si noi asupra acestei probleme, sa vedem daca exista vreo inadvertenta in acel contract si, nu-i un capat de tara, putem sa revenim asupra ei". Apoi, in plina sedinta, Ion Prioteasa a incercat sa-l ironizeze pe Paloiu, multumindu-i pentru "vigilenta" si spunandu-i ca "ne sunteti de un mare folos".