Solicitarea Romaniei de a infiinta un Centru Comun de eliberare a vizelor in Republica Moldova este discutata de grupurile de lucru ale Comisiei Europene, urmand sa fie prezentate noi detalii referitoare la aceasta initiativa, a anuntat ieri Delegatia CE la Chisinau, citata de BASA-press.
Pe de alta parte, Centrul comun de solicitare a vizelor (CCSV) din Republica Moldova va fi amplasat in cladirea Ambasadei Ungariei la Chisinau si va fi inaugurat in aprilie.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, si-a anuntat intentia de a participa la inaugurarea centrului, care va putea procesa cel putin 10.000 de solicitari pe an si va functiona cu sprijinul Ungariei, Austriei si Sloveniei. De asemenea, Danemarca, Estonia si Letonia intentioneaza sa participe la acest proiect. In acelasi timp, alte state membre sunt invitate sa participe, in prezent sau intr-o etapa ulterioara, la implementarea proiectului, in special statele Schengen care nu au reprezentante la Chisinau. Solicitarile de vize de tranzit, tranzit de aeroport, precum si cele de sedere de scurta durata vor fi colectate si trimise consulatelor spre procesare cel putin o data pe saptamana.
La copia solicitarii si a documentelor insotitoare va fi anexat un card reutilizabil cu informatiile de baza despre solicitant si cererea sa. Cardul va contine fotografia solicitantului si, ulterior, amprentele digitale ale acestuia.
Comisia subliniaza beneficiile unui acord de facilitare a vizelor pentru cetatenii moldoveni si este pregatita sa inceapa negocierile pe aceasta tema imediat, in coordonare cu negocierile privind acordul de readmisie, aflate in desfasurare, a precizat Delegatia CE. (M.E.)