Romanii considera Parlamentul drept cea mai corupta institutie, legislativul fiind urmat in clasament de partidele politice si justitie, arata Barometrul Global al Coruptiei 2009, publicat miercuri de Transparency International. Barometrul Global al Coruptiei 2009 al Transparency International face referire la 69 de tari şi analizeaza experienta cotidiana a oamenilor in ceea ce priveşte mita, coruptia sectorului privat şi coruptia la nivel inalt in sase institutii - partide politice, demnitari şi functionari publici, Parlament, afaceri si sector privat, sector juridic şi mass-media.
O treime (33%) dintre romanii inclusi in cercetarea sociologica considera Parlamentul ca fiind zona cea mai corupta, in timp ce 17% au indicat partidele politice, 18% justitia, 13% sectorul privat, 15% functionarii publici şi demnitarii, iar 4% presa. Totodata, 69% dintre romanii chestionati considera ca actiunile guvernului in lupta impotriva coruptiei au fost ineficiente şi 20% au declarat ca sunt eficiente.
De altfel, Romania este singura tara din grupul sau regional (denumit UE+ - ce include statele UE plus Islanda, Norvegia, Elvetia si Israel) care indica in proportie atat de mare Parlamentul drept cea mai corupta institutie, Lituania si Israelul inregistrand 23% pareri negative, Bulgaria 21%, Cehia 12%, iar restul tarilor europene sub 10%.
Bulgaria insa este singura tara din Europa ce indica justitia drept cel mai corupt sector, cu o proportie de 38% dintre persoanele chestionate, fiind urmata de Lituania (23%), Romania (18%), Portugalia (14%) si Spania (12%).
Alte trei tari apreciaza ca demnitarii si functionarii publici sunt cei mai corupti: Polonia (31%), Cehia (40%) şi Lituania (27%). Pentru mass media, procentajele ajung la sub 20%, in afara de Elvetia, unde 21% indica mass-media drept cel mai corupt sector.
Urmatoarea institutie considerata cea mai corupta in Romania este justitia, scorul fiind depaşit ca procentaj, in UE+, doar de Bulgaria. In schimb, pentru sistemul judiciar, multe state europene au scoruri mult mai mici la capitolul coruptie: Ungaria, Spania, Austria şi Grecia.
Conform studiului, romanii au dat de cinci ori mai multa mita decat vecinii din Bulgaria, ajungand la un procent de 33% - in timp ce media europeana a platitorilor de mita este de doar cinci procente.
Medicii s-au bucurat de cele mai multe "atentii" din partea romanilor. 22% dintre cei chestionati au recunoscut ca au dat mita. Locul doi este ocupat de politişti. 13% dintre romani i-au cumparat astfel pe reprezentantii Ministerului de Interne. Locul 3 revine justitiei in topul celor care au primit mita de la romani.