Roxana Iordache a scris pe blog un articol cu titlul "Crin Antonescu, reperul demnitatii nationale", pe care il puteti citi in continuare. In esenta este vorba despre faptul ca liderul liberal semnaleaza pericolul la adresa statului de drept si a democratiei, si ca suntem intr-o stare de fapt, o republica prezidentiala discretionara, in care derapajele totalitare inadmisibile sunt, din pacate, tolerate de societate, tratate ca pe un fapt divers.
'Crin Antonescu a rostit, azi, in Parlament, unul din cele mai exceptionale discursuri din istoria Romaniei si care va intra in antologia discursurilor memorabile de pretutindeni.
Un discurs istoric, atipic pentru ceea ce ne-a obisnuit clasa politica, dedata la politicianism. Un discurs care a reusit sa reflecte, cu fidelitate si stralucire, starea de spirit si vointa noastra, a alegatorilor lui, in particular si a alegatorilor schimbarii, in general.
Un discurs care ne reprezinta. Un discurs care reprezinta un model de reprezentativitate. Un discurs viu, profund, un discurs adevarat, despre realitate.
Crin Antonescu spune lucrurilor pe nume.
Crin a pus degetul pe rana si a semnalat pericolul la adresa statului de drept si a democratiei, a aratat ca suntem intr-o stare de fapt, o republica prezidentiala discretionara, in care derapajele totalitare inadmisibile sunt, din pacate, tolerate de societate, tratate ca pe un fapt divers. Are dreptate, reiterarea lui Basescu si Boc n-ar fi fost cu putinta fara pasivitatea societatii civile.
Crin si-a cerut scuze de la alegatori pentru tradarile altora. Si-a cerut scuze inclusiv pentru prostiile unor liberali. Imi cer si eu scuze pentru duritatea excesiva din perioada in care l-am criticat, pentru ca nu dadea nici pe departe tot ce poate si mi se parea ca prefera ipostaza retoricii comode, usor frivole - sclipitoare si fermecatoare la randul ei, dar care ii punea in umbra potentialul de om politic si om de stat cum putini au fost in tara noastra si in istoria umanitatii. Un om puternic, prin inteligenta si verticalitate. Prin reprezentativitate. Deci si prin modul in care e sustinut. Pentru ca oamenii care se vad reprezentati raman, la randul lor, puternic motivati. El ne reprezinta, deci ne da putere, noi i-am dat puterea de a ne reprezenta. Daca e nevoie, din opozitie. Cea mai tare.
Crin onoreaza increderea alegatorilor. Pentru el, reprezentativitatea nu-i doar un mijloc electoral, ci un scop politic. O dovedeste din plin.
Multumesc, Crin Antonescu! Atitudinea lui este cel mai frumos dar de Craciun. Adevarat. Mai mult decat promisiunea ca va avea, din nou, votul meu, nu-i pot oferi. Sper ca si voi, milioane de romani constienti si responsabili.
Intr-o buna zi, el va conduce Romania. Si are o putere - puterea adevarului irepresibil, puterea libertatii neconditionate - pe care nimeni in aceasta tara nu o are.
Perfecta si interventia despre Kelemen Hunor, privind faptul ca la Ministerul Culturii "ar fi trebuit sa fie un roman", anume ca e la fel de roman ca si el.
Despre validarea guvernului Boc, despre reprezentativitate, despre Mircea Geoana - care merita aproape tot atatea felicitari pentru discursul de azi, cate blamari pentru prostia cu Vantu, -, despre PSD, despre PNL, despre "mogulii" care l-au reales pe Basescu, despre incalificabilii care l-au votat si despre multe altele, in postari ulterioare.
Deocamdata, nu spun decat atat: e regimul presedintelui fraudulos Basescu, in care se recompenseaza doar tradarea. Si dupa 20 de ani, utecistul de ieri, Boc, pupincurist fruntas al lui Ceausescu reales la al XIV-lea congres, a fost revalidat prim-ministru. O starpitura sinistra. De cate ori ii vad, pe Basescu si pe Boc, si de cate ori incepe o "dezbatere" pe tema lor, inchid televizorul. O societate dezvoltata asa ar proceda, pana cand televiziunile de stiri ar falimenta, daca ar continua sa mizeze pe rating din derizoriu. Stirea zilei a fost discursul lui Crin Antonescu, dar televiziunile au macinat neghina guvernamentala.
Traian Basescu NU E presedintele meu.
P.S. Am sa postez discursul integral, imediat ce il voi avea. Poate simpaticii de la departamentul de comunicare al PNL fac un mic efort, macar inainte de Anul Nou, daca inainte de Craciun nu s-au invrednicit, sa-l posteze, sub forma de transcriere si video, pe site-ul PNL si pe Youtube. Impreuna cu lectia pe care i-a dat-o Crin lui Basescu la Cotroceni. E inadmisibila indolenta ca o asemenea splendoare de discurs sa nu fie postat pe site-urile liberale.
P.S. 2. Salut si declaratia lui Ludovic de dupa votarea guvernului Boc-al-nu-stiu-catelea. Si o intaresc din perspectiva alegatorului: parlamentarii PNL care au votat contra votului nostru sa fie exclusi din partid. Iar liberalii ar fi cazul sa initieze rapid un proiect de lege privind interzicerea migratiei politice, sub sanctiunea excluderii din Parlament.'