Presedintele Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strasbourg, Luzius Wildhaber, a discutat ieri in cadrul unei intalniri cu judecatorii romani ai Curtii Constitutionale despre interpretarile legilor lustratiei din tarile europene, reclamate la CEDO.
Luzius Wildhaber a facut o trecere in revista a aspectelor reclamate de Polonia, Letonia, Lituania, Slovacia, ca urmare a adoptarii legilor lustratiei in aceste state, au declarat surse judecatoresti. Curtea Europeana de la Strasbourg a sanctionat incalcari ale drepturilor omului, respectiv dreptul la viata privata, libertatea de exprimare, libertatea de intrunire si de asociere, nediscriminarea, restrangerea drepturilor si libertatilor, toate in legatura cu legile lustratiei.
Totusi, CEDO a acceptat restrangerea unor drepturi si libertati, daca este necesara intr-o societate democratica, notiunea de necesar implicand existenta unei nevoi sociale presante, care urmeaza a fi evaluata de la caz la caz.
Pe de alta parte, conform unui raport al CEDO, pe rolul acestei instante sunt inregistrate peste 8.000 de cereri impotriva Romaniei in diferite cauze, ceea ce plaseaza tara noastra pe pozitia a treia ca numar de cereri. (A.M.)